A Bechterew-kór műtéti kezelése

A Bechterew-kór főleg a gerinc kisízületeiben, a keresztcsont és az ülőcsont közötti ízületekben (sacroiliacalis ízületek) zajló, ismeretlen eredetű gyulladásos betegség. Az esetek kb. 35%-ában a gerinc és a sacroiliacalis ízületeken kívül más ízületek érintettsége is előfordul.

Bechterew-kór, gyulladásos gerincbetegség, hátfájás | InforMed Hírek14   InforMed | Lányi, E.

Az egyéb ízületi érintettség esetén egy vagy maximálisan 4 ízület lehet érintett, általában aszimmetrikusan és főleg az alsó végtagokon. Leggyakoribbak a csípő-, térd-, váll-, bokaelváltozások, ezen ízületek fájdalma, duzzanata.

A betegség lefolyása során a betegek 25-75%-ánál jelentkezik ilyen, ún. perifériás ízületi érintettség. A betegek 30%-ánál a perifériás ízületi érintettség megelőzi a gerincpanaszokat. A betegek egyharmadánál a csípőízület érintett, általában a betegség első 10 évében már kialakul. Azoknál a betegeknél, akiknél korai életkorban kezdődik a betegség, gyakrabban érintett a csípőízület.

A betegek kb. 20%-ában az ún. enthesitisek alakulnak ki – sarok, talp, Achilles-ín fájdalommal, utóbbi esetében kifejezett duzzanattal.

Az ízületekben zajló gyulladás következtésben károsodik az ízületi porc, a szalagok, a csont. A szalagokban mész rakódik le, ami jól látható a röntgenfelvételeken. A betegség főleg a gerinc kisízületeiben zajló gyulladás miatt, illetve a csigolyákat összekötő hosszanti szalagok elmeszesedésének következtében a gerinc mozgástartománya jelentősen beszűkül.

Végső soron a gerincszalagok elmeszesednek, és így az egész gerinc merevvé válik. A kifejezett mozgásbeszűkülés mellett könnyen kialakulnak jelentős mértékű gerinc deformitások, extrém esetekben a tartás teljesen előredőlő lesz, a beteg szinte a „földet nézi”.

A kifejezett tartási rendellenességek és a súlyosan károsodott ízületi funkciók helyreállítására különböző műtéti megoldások vannak.

Vertebrotomia

A gerinc kifejezett deformitásainak korrekciós műtétje. Az extrém előrehajláskor a csigolyák hátsó nyúlványainak, illetve a hátsó ívek kimetszésével és a csigolyák hátsó részének rögzítésével (pl. csontlemez, fém behelyezése) korrigálható a görbület, a beteg tartása egyenesebbé válik.

A vertebrotomiát leginkább az ágyéki gerinc alsó szakaszán, a gerincvelő végződése alatti területen végzik (az ágyéki II-V. csigolyákig). A műtét nagy beavatkozással jár, gyakorlott gerincsebészt igényel. A műtét után a beteg tartása jelentősen javul, ezzel együtt életminősége is nő.

Synovectomia

A térdízületi érintettségnél, a gyakran visszatérő ízületi duzzanatoknál kerül rá sor, amikor az ízületi duzzanat nem szüntethető meg konzervatív terápiával (gyógyszerek, az ízületbe adott injekciók, fizioterápia). A hosszú ideje az ízületekben felgyülemlő ízületi folyadékban lévő gyulladásos anyagok, enzimek károsítják a porcot, később a szalagokat és a csontot is.

A műtét során a folyadékot termelő ízületi belhártya kerül sebészileg eltávolításra. A műtét akkor a leghatásosabb, ha az ízületi duzzanat fennállása nem hosszú idejű és így még nem alakult ki jelentős porckárosodás.

Tovább

Kapcsolódó cikk:
A spondylitis ankylopoetica (Bechterew-kór)


| Bechterew-kór, gyulladásos gerincbetegség, hátfájás
2017-10-15 22:46:44

Web Design & Development Prowebshop