A gerinces ember

A háttal mint testtájékkal kapcsolatos problémák hátterében igen sokszor szó szerint "meghúzódik" valami. Ez természetesen minden szinten értendő, mert ha figyelemmel kísérjük életünk eseményeinek alakulását és az ahhoz fűződő lelki és szellemi viszonyunkat, akkor észrevehetjük, hogy azok változása testi mivoltunkra is kihat.

| Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.
E testrész betegségeinél a fájdalom a tünet, amivel legtöbbször találkozhatunk. A fájdalom miatt ösztönösen elhúzódással válaszolunk. Esetleg megpróbálhatjuk kihúzni magunkat, ha nem akarjuk felvállalni a kialakult problémát, de ha nem merünk nyíltan kiállni ügyünkért, akkor legtöbbször csak meghúzhatjuk magunkat, s ennek hátunk láthatja kárát.

A fájdalomtól való valós és vélt félelmeink görcsként akadályozzák meg az érintett élet- és testterületen a lazítást, így tartóssá válik ez az állapot. A túlterhelés, a feszültség, a belefáradás... következményeként izommerevség alakulhat ki, ami a kört bezárva újból fájdalmat generál, amikor mozdulni akarunk az adott "irányba". A mozgásnak lehetőséget biztosító ízület bizonyos mértékben megmerevedik. Évek hosszú sora alatt az elégtelen keringés és áramlás miatt elmeszesedési folyamat alakul ki, hasonlóan ahhoz, ahogy mi magunk megrögzöttekké válunk hozzáállásunkban egyes kérdésekhez. Ebből fakadóan korlátokat szabunk magunknak ezeken a "területeken", így mozgásunk lehetőségeit saját magunk korlátozzuk.

Ha belegondolunk, hogy ebbe az ördögi körbe esetleg csak egy helytelen nézőpont miatt kerültünk, vagy a fájdalmunkat okozó sérelem nem is valós, akkor szembesülhetünk a hibánkkal, amelyek ide juttattak minket. Ez az a pillanat, amikor hetet üthetünk egy csapásra, és felszabadultan megropogtathatjuk hátunkat.

Nyakas bajok

A gerinc nyaki tájékán megjelenő fájdalmak nézeteinkkel kapcsolatosak. A nyak merevsége diagnosztikus értékű arra nézve, aki ezzel a tünettel rendelkezik. Bár saját magunknak kell rájönnünk betegségünk okára, mégis segítségként megkérdezhetjük hozzátartozóinkat, barátainkat, akiknek adunk a szavára: vajon mit gondolnak és javasolnak problémánkkal kapcsolatban? Félünk, behúzzuk a nyakunkat, netán mereven csak az orrunk előtt lévő dolgokra figyelünk, mást tekintetbe se véve; nyakaskodunk.

Mikor kesergünk és állandóan lógatjuk a fejünket, esetleg a szégyenkezés miatt lesütött szemmel járunk, és figyelmen kívül hagyjuk, hogy van kiút, akkor azt nyakizmainkon kívül a csuklyás-izom és vállövi izmaink is bánják. ezek fizikális kezelése: olajos, krémes masszírozása a koponyától a hát irányába, különös tekintettel a fájdalmas kemény pontokra, valamint a nyak tornáztatása, lazítása, tarkóállás (gyertya), akupunktúrás terápia... ugyanolyan fontos, mint felülvizsgálni nézeteinket újabb és újabb nézőpontokból megvilágítva problémás dolgainkat. Hiszen ha csak testileg kezeljük betegségeinket, és a pszichés hátteret nem rendezzük, akkor csak ideiglenes javulást várhatunk.

Púp a hátunkon

A gerinc mellkasi tájékán megjelenő fájdalmak okait, hasonlóan az előbbiekhez, vizsgáljuk meg a tartási hibák szemszögéből. A "gönye" testtartás a magukat nem vállalókra, a szorongókra, a "hasfájósokra" jellemző. Számukra vállalt terheik egy része csak "púp a hátukra", s az ezekből fakadó kötelezettségeik miatt úgy érezhetik, hogy "saját" életüket nem tudják teljes mellbedobással élni. Abban az esetben, ha a gerinc bal oldalán jelentkezik a fájdalmas merevség, akkor a külvilágból érkező hatások ellen görcsösen tiltakozunk. Jobb oldali fájdalom esetén pedig megnyilvánulásainkkal kibillenést okozunk világunkban.

A begörcsölt összeugrott izmok ide-oda rángatják a gerincoszlopot, annak ferdeségét okozva, ez utalhat jellembeli problémára is. Az izmok által összepréselt csigolyaízületek elmozdulásukkor ropogó hangot adnak, amit a hátizmok nyújtásával könnyedén orvosolhatunk, lehetőséget adva a kimozdult csigolyák helyrekerülésére.

Egyenes derékkal

A gerinc derék-ágyéki tájékán a világunk és személyiségünk között lévő egyensúly fenntartására tett erőfeszítések tükröződnek. Sokszor oly hűen, hogy "letörik a derekunk". Mikor nagyon előre akarunk jutni, alig győzzük derekunkkal megtartani előre dőlt felsőtestünket, ha meg nagyon nem akarunk "abba az irányba" haladni, akkor ugyanezt hátrafelé tesszük. Az állandó "billegés" ellen védekezésként mereven kezdjük tartani magunkat valamihez. Ez deréktáji fájdalomhoz és merevséghez, hosszú távon pedig porckorongsérvhez, csigolyakopáshoz vezethet.

Tovább finomítja a diagnózist az a tény, hogy az egyes csigolyák kapcsolatban állnak egyéb szervekkel, így a gerincbántalmak belszervi funkciózavarokat is tükrözhetnek. A legjobb fájdalomcsillapító, ha kézbevesszük életünk irányítását, és feltárjuk a háttérben meghúzódó rendezetlen problémáinkat.

| gerincfájdalom
2023-02-20 13:31:27
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop