Hirdetés
Hirdetés

A gördülő talpú cipő nem segít a hátfájáson egy kutatás szerint

A tartás javítását és a hátfájás enyhítését ígérő gördülő talpú cipők egy összehasonlító vizsgálatban nem bizonyultak hatékonyabbnak a közönséges edzőcipőknél.

A Masai Barefoot Technology (maszáj mezítlábas technológia) rövidítésével MBT-nek nevezett cipőnek esetlen külseje ellenére olyan hírességek lettek hívei, mint Madonna vagy Gwyneth Paltrow. A gyártó szerint a gördülő talpú lábbeli a puha homokon vagy füvön járás hatását utánozza.

Csaknem húsz éven át, az 1996-os indulás óta állítja a gyártó, hogy találmánya javítja az egyensúlyt, és fokozza az izommunkát, így segít enyhíteni a hátfájást. Hogy igazát bebizonyítsa, kutatást finanszírozott, amely azonban rá nézve kedvezőtlen eredményt hozott: a gördülő talpú cipő nem enyhíti hatékonyabban az alsó gerinctájék krónikus fájdalmát, mint bármilyen kényelmes edzőcipő, sőt a teszt egyes résztvevőinek rontott is az állapotán - tudósított a Spine című szaklap októberi számában megjelenő tanulmányról a The Daily Mail brit napilap online kiadása.

A King's College, a Hertfordshire-i Egyetem és két londoni kórház 115 önkéntest vizsgált, akik krónikus alsó gerinctájéki hátfájásban szenvedtek. Egyik csoportjuk gördülő talpú, a másik közönséges edzőcipőt kapott, és arra kérték őket, hogy naponta legalább két óra járáshoz vagy álláshoz viseljék a lábbelit.

A teszt végén az orvosok megvizsgálták a betegeket, és megállapították: a gördülő talpú cipők nem bizonyultak előnyösebbnek az egyenes talpú edzőcipőknél az alsó gerinctájéki fájásban szenvedők fájdalmának csökkentésében. Azoknak, akiknél az ilyen típusú hátfájás állás vagy járás hatására fokozódik, előnyösebb lehet egy egyenes talpú cipő használata.

A kutatásban résztvevők közül azok, akik egyenes talpú cipőt próbáltak ki, elégedettebbek voltak, mint az MBT-ben járók.

Abel Galindo Muniz, az MBT orvosi csapatának illetékese kétségbe vonta a kutatás eredményeit, mondván, hogy vásárlóik ezrei jelezték vissza azt, hogy a cipő használata enyhített hátfájásukon. "Orvosi szaklapokban publikált számos tanulmány mutatta ki az előnyöket az egyensúlyt, a testtartást, az izomműködést, a vérkeringést és az abszorpciós hatást illetően. Mindig is azt mondtuk, hogy +segíthet+ csökkenteni az alsó gerinctájéki fájdalmat. Minden egészséget segítő és fitness eszközhöz hasonlóan a cipő segíthet sok embernek, másoknak pedig nem" - hangoztatta.

Mail Online

| hátfájás, gördülő talpú cipő, mezítlábas
2013-09-02 22:47:07
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop