A krónikus hátfájás jelei az agyban

Német kutatók egy csoportja megállapította, hogy a krónikus hátfájással küszködők agyában apró szerkezeti elváltozások észlelhetők. A kutatók szerint ez bizonyíték arra, hogy a betegség valóságos, és egyben alapul szolgálhat a kezelési megoldások kutatásához is.

hátfájás, képalkotó eljárás | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Egy DTI-nek (diffusion tensor imaging) nevezett képalkotó berendezés segítségével egészséges és hátfájós betegek agyát vizsgálták, és megállapították, hogy a hátfájósok agyának mikroszerkezete bonyolultabb és aktívabb, mint az egészségeseké. Az eltéréseket az agynak a fájdalom feldolgozásával, az érzelmekkel és a stressz-reakciókkal kapcsolatos területein észlelték.

Dr. Jürgen Lutz, a kutatás vezetője, müncheni radiológus szerint a krónikus hátfájással küszködők egyik nagy problémája, hogy az orvosokat, a családtagokat és a biztosítókat meggyőzzék arról, hogy valóban betegek. Az új vizsgálati módszer fontos szerepet játszhat ebben. A felfedezés igen fontos a fájdalom diagnózisában és a kezelésben egyaránt.

A szakemberek szerint további kutatásokat igényel, hogy kiderüljön, az agyban észlelt fizikai változások a fájdalom oka vagy következménye.

A tanulmány egyik társszerzője, dr. Gustav Schelling aneszteziológus így nyilatkozott erről: – Nem tudjuk még, vajon az agyban már korábban is fennálltak-e olyan változások, amelyek hajlamosítanak valakit a krónikus fájdalomra, vagy arról van-e szó, hogy a folyamatos fájdalomérzet okozza azt a hiperaktivitást, amely elváltozásokhoz vezet. Az is elképzelhető, hogy mindkettőről együtt van szó.

Egy brit specialista szerint a lakosság 80 százaléka szenved krónikus hátfájásban, aminek gyakran nem lehet a pontos okát megállapítani. – Egyre többet tudunk meg arról, szerepet játszik-e a központi idegrendszer a hátfájásban, bár a fizikai elváltozások természetét illetően még nem vagyunk biztosak – jelentette ki dr. Alison McGregor londoni szakorvos.

BBC News
| hátfájás, képalkotó eljárás
2007-02-19 09:59:34
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop