A porckorongsérv konzervatív kezelése

Először csak enyhe fájdalmat érzünk a gerincünkben, ami később szinte elviselhetetlenné válik. Kényelmetlen az ülés, a fekvés, a mozgás, az erős fájdalmaktól pedig már aludni sem tudunk

porckorongsérv, csigolyák | InforMed Hírek14   InforMed | Bárdosi, E.

A gerinc felépítése

A gerincoszlop 24 mozgékony csigolyából áll, melyek a nyaktájéktól a medence felé haladva egyre nagyobbá és masszívabbá válnak. Hogy a csontok ne horzsolódjanak egymáshoz, a természet "lökhárítókról", azaz a csigolyák közti porckorongokról is gondoskodott.

Minden egyes porckorong egy külső rostos gyűrűből és egy belső kocsonyás állományból épül fel. A hosszú ideig tartó helytelen testtartás nyomást gyakorol a porckorongokra, a rostos gyűrű elszakadhat, és a nyíláson keresztül a gélszerű állomány egy része a gerinccsatornába folyik. Ez többnyire a gerinc erősen terhelt ágyéki szakaszán fordul elő.

Rendszerint nem ügyelünk eléggé a porckorongokra. A magas sarkú cipő kimozdítja a gerincoszlopot egyensúlyából. A nehéz, egy oldalra összpontosuló terhek, mint pl. a teli bevásárlókosár, a csigolyák túlfeszítettségét és egyoldali dőlését idézik elő.

Porckorongsérv

A porcszövet az évek során eldeformálódhat és a gerinccsatornába nyomulhat anélkül, hogy mindez fájdalommal járna. A betegség csak akkor mutatkozik, ha a porcszövet ideget nyom.

A kiterjedéstől függően a porckorong károsodásának három stádiumát különítik el:

Protrúzió (kidomborodás): A gélállomány a rostos gyűrűt nyomja, de még sértetlen marad és visszahúzódhat.

Prolapszus (kitüremkedés): A gélállomány áttöri a rostgyűrűt és a gerinccsatornába nyomul.

Szekveszter (sérv leszakadt része): A kitüremkedett kocsonyás állomány leválik a porcszövet többi részéről és a gerinccsatornában vándorol.

A porckorongsérv okai még nem tisztázottak. Kialakulásában bizonyosan szerepet játszik a mozgáshiány, a helytelen ülés és általában a rossz testtartás, a gerincoszlop hibás terhelése nehéz fizikai munka során, vagy a súlyfelesleg.

Gyógytorna

A gyógytorna megelőzésre is alkalmas. A következő alapelvek azonban a hátgyakorlatok minden fajtájára érvényesek:

1. a gyakorlat közben mélyen és nyugodtan lélegezzünk;

2. a lehető legkevesebb fájdalommal járó testtartásokat vegyük fel;

3. soha ne tornázzunk a fájdalom ellenében, inkább fejezzük be a gyakorlatot, ha fájdalmat érzünk.

Meleg vizes fürdő

A meleg vizes fürdő vagy az iszappakolás ellazítja a görcsös izmokat a gerincoszlop ágyéki részén, így az idegekre ható nyomás mérséklődik. Kiegészítőként önthetünk bele nyírfa és fűzfakéregteát vagy fenyő, eukaliptusz, rozmaring és borsmenta olajt is.

Helyes fekvés

Sok esetben segít a jó fekvés, háton vagy oldalt behajlított csípővel és térdekkel. Háton fekvéskor a lábakat polcoljuk fel. Akut betegség esetén a hátat megfelelő alátámasztással kell tehermentesíteni.

Masszázs

A masszázs kilazítja a megfeszített izmokat, serkenti a vérkeringést és a nyirokrendszer működését. Ehhez azonban csak akkor folyamodjunk, ha a fájdalom a meleg és a test tehermentesítésének hatására már csillapodott, mert masszírozáskor a fájdalom eleinte gyakran növekszik.

Lokális fájdalomcsillapítók

A panaszok enyhítésére többnyire izomlazító és fájdalomcsillapító szereket (krémeket, tablettákat) adnak. Ha a fájdalom még mindig makacsul tartja magát, az akupunktúra vagy akupresszúra is segíthet.

Vitaminok, ásványi anyagok

A magnézium, a kalcium és a kálium elengedhetetlenül fontosak az izmok rugalmas működéséhez, lazításához. A B-vitaminok (főleg B1, B12, és a folsav az idegi fájdalmak enyhítésében és a nyomás okozta idegkárosodás kivédésében rendkívül fontosak. Ezért feltétlen szedjünk kiegészítésül ásványi anyagokat és B-vitaminokat is.

Nem javuló esetben a műtét segíthet.

| porckorongsérv, csigolyák
2018-02-27 15:39:01
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop