Hirdetés
Hirdetés

Akár egy rossz mozdulat is okozhat derékfájást

Néha pontosan tudod, miért fáj a hátad. Talán hirtelen felemeltél valamit, és azonnal beléd hasított a fájdalom. Vagy lehet, hogy orvosod évek óta figyelmeztet, hogy a rossz testtartásodnak meglesz a következménye. Olykor viszont a fájdalom forrása rejtélyesnek tűnik, ami megnehezíti a mindennapi életvitelt.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: Hirdető

A deréktáji gerincoszlop, amely a hát alsó részén található, döntő szerepet játszik a felsőtest súlyának tartásában. Felelős a mindennapi mozgásokért is, mint például a csípő, a medence lábai és a lábfejei izmainak hajlítása, csavarása és koordinálása. Az erős igénybevétel miatt az ágyéki gerincben található csontok, izmok, szalagok, lemezek és idegek nagyon érzékenyek a sérülésekre és az idő múlásával történő elhasználódásra, amely a derékfájás egyik kiváltó oka.

Miért olyan gyakori probléma a derékfájás?

A hát alsó részén kevesebb csigolya található, mint a nyak és a hát közepén. És ezek a csigolyák sok nehéz emelést végeznek! A hát alsó része az a hely, ahol a gerinced kapcsolódik a medencéhez, és viseli a felsőtest súlyát. Ezt a területet is sok mozgás és stressz éri, ami kopáshoz, szakadáshoz és sérülésekhez vezethet.

Melyek az alsó hátfájás leggyakoribb tünetei?

• Tompa fájdalom a csípőben és/vagy a medencében;

• Izomgörcsök vagy izomfeszülés;

• Éles, bizsergő fájdalom, amely a hát alsó részén kezdődik, és végighalad az egyik lábon (más néven isiász);

• Fájdalom, amely ülve súlyosbodik, és járás közben gyorsan javul;

Általában egy személy e tünetek valamilyen kombinációját tapasztalja, amely hirtelen vagy idővel kialakulhat. Egyes esetekben a derékfájás úgy érezhető, hogy jön és elmúlik – időnként fellángol, de általában fokozatosan rosszabb lesz.

Melyek az alsó hátfájás gyakori okai?

A gerinc ízületi gyulladása

Mindannyian tapasztalunk kopást az életkor előrehaladtával, ahogy a porc lebomlik a gerinc ízületei között, a környező szövetek begyulladhatnak. A gyulladás és a porc elvékonyodása fokozza az ízületek súrlódását, ami fájdalmat okozhat.

Hátsérülések

Egy rossz esés vagy egy autóbaleset alsó hátsérülést okozhat, de az is lehet, hogy csak egy szennyeskosár felemelése. Egyes sérülések hirtelen jöhetnek, mások pedig lassan, idővel. Sokan úgy vélik, hogy főleg a sportolók és az aktív emberek sérülnek meg leginkább, de ez nem így van. Ugyanúgy előfordulhat, hogy meghúzódik a hátad, miközben lehajolsz, hogy felvegyél egy zoknit.

Porckorongsérv

Ez leggyakrabban a hát alsó részén történik, a sérült lemez nem mindig fáj. De még ha fájdalommentes is, megnyomhatja vagy irritálhatja a közeli idegeket, fájdalmat okozva a hát alsó részén és más területeken.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A jó hír az, hogy sok esetben a fájdalom magától megszűnik, de van, hogy segítséget kell kérni. Íme néhány iránymutatás arra vonatkozóan, hogy mikor érdemes felkeresni egy szakembert:

• ha a fájdalom három-négy hétnél tovább tart;

• ha az idő múlásával folyamatosan erősödik;

• egyéb tüneteket esetén, például láz, jelentős súlycsökkenés vagy súlygyarapodás, végtaggyengeség, hólyagproblémák stb.;

Mondj búcsút a kínzó ízületi fájdalomnak fizioterápiás módszerrel!

Mielőtt a gyógyszeres kezeléshez fordulnál érdemes elgondolkodni a gyógytorna gondolatán, amely szinte minden mozgásszervi betegségre megoldást jelent. A gyógytornára nem úgy kell tekinteni, mint „kórházi kezelésre”, hanem egyfajta edzés, amelynek célja az izomcsoportok erősítése a megfelelő testtartásért.

Szakképzett gyógytornászok által enyhülnek a fájdalmak, célzottan gyógyul meg a problémás terület, hogy újra magabiztosan éld az életed.

| derékfájás
2023-09-28 21:29:28
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop