Bambuszgerinc

Fiatalság, erő, egészség - szinte együtt járó fogalmak. Nem csodálnivaló, ha az idősebbek némi nosztalgiával méregetik az új generáció fizikumát, teljesítőképességét. Ha ebbe a képbe valami hiba csúszik, azt nehéz elfogadni. Pedig létezik egy olyan gerincbetegség, amely leggyakrabban 15 és 25 év közötti fiatal férfiakat érint. Sajnos nem is ritkán.

gerinc, betegség, fájdalmak | Gyógy-ír   Kisalföld

Mivel ettől a korosztálytól mindenki a duzzadó férfierőt várja el, a korai diagnózis legtöbbször elsikkad. Még a kezelőorvos is nehezen hiszi el, veszi komolyan a fiatalember derékfájdalmait. Annál is inkább, mert a fájdalmak kezdetben elsősorban hajnalban jelentkeznek, ki is ugrasztják a beteget az ágyból. A nappal akár teljesen fájdalommentes is lehet, sőt, a mozgás inkább szünteti a panaszokat. Ezt az alattomos kórt Bechterew-kórnak, orvosi néven SPA-nak nevezik. Elsősorban a gerinc kisízületeiben, de a keresztcsont és csípőlapátok közötti ízületekben, a szegycsont és a bordák ízesülésénél okoz súlyos gyulladást. Nemcsak fájdalommal, mozgásbeszűküléssel jár, hanem később ezeknek az ízületeknek a teljes elmerevedésével is.

A bambuszhoz hasonlítható gerincröntgenkép a betegség végstádiuma. Régebben egy kezeletlen beteg eljuthatott abba az állapotba, amikor már csak a szeme mozgott. Napjainkban részben a korai felismerésre, részben a helyes gyógymódok megválasztására törekszünk. Fontos, hogy az ebben a kórban szenvedő beteg folyamatos szakorvosi megfigyelés alatt álljon. A betegség bizonyos epizódjait erélyes gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kell/lehet megfékezni.

A folyamatos szakszerű kimozgatás, gyógytorna talán egyetlen mozgásszervi betegségben sem annyira létfontosságú, mint ebben a kórban. Az elmerevedési veszélyt szem előtt tartva a legideálisabb pozitúrák tartására kell törekednünk (párna nélküli kemény, fekhely, nyújtott térdek stb.).Érdemes még tudni, hogy a betegség ritkábban ugyan (9:1 a férfiak dominanciája), de nőknél is jelentkezhet.

| gerinc, betegség, fájdalmak
2002-07-29 10:55:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop