Csigolyaplasztika – egy vitatott eljárás

1993-ban alkalmazták először azt az eljárást, amelynek során a csontritkulás következtében eltört csigolyába csontcementet fecskendeztek be. A vertebroplasztikának nevezett beavatkozás sokak fájdalmát csillapította, ám sem hatásmechanizmusa, sem a kimenetele még nem ismert. Három év alatt, 2001 és 2004 között a beavatkozások száma közel megduplázódott, 14 ezerről 27 ezerre.

vertebroplastica, csigolyaplasztika, csontcement | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Mégis, mindeddig még nem végeztek átfogó kísérletet a hatások és kockázatok felmérésre. A legtöbb orvos számára azonban ezek a kérdések már a múlthoz tartoznak.

A csontritkulás miatt összeroppant csigolyába folyékony polimetil-metakrilátot fecskendeznek be, ezt a ragasztóanyagot az ortopéd-traumatológiában széles körben protézis beültetésnél használják. Az elviselhetetlen fájdalmakkal orvoshoz fordulók legtöbbjén segített az eljárás, sokan saját lábukon hagyták el a kórházat, holott addig megmozdulni sem tudtak.

A technológia szinte kiált a klinikai kísérletek elvégzése után, mondják a szakértők, hiszen lehet, hogy sokaknál csupán placebo-hatásról van szó.

The New York Times
| vertebroplastica, csigolyaplasztika, csontcement
2005-09-02 09:05:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop