Fókuszpontban: a gerincpanaszok

Mintha egy vírusos megbetegedésről lenne szó, olyan tömegesen fordul elő napjainkban a hátfájás ­ különösen a 20-30 éveseknél.A fiatal nők még inkább veszélyeztetettek, mint a fiatal férfiak. Mi történik tulajdonképpen a hátunkban? Ma mártudjuk,hogy a hátproblémák mögött csak ritkán húzódik meg valamiféle kóros elváltozás, például sérült porckorong, eldeformálódott csigolya, ingerelt ideg vagy gerincferdülés. A 15 év felettieknél szinte kivételnél nélkül kisebb-nagyobb elváltozást lehet felfedezni. Mégis, egyesek egyáltalán nem éreznek fájdalmat, mások pedig, akiknél alig észlelhető valamiféle rendellenesség, hihetetlenül szenvednek. Talán szimulálnak? Nem, semmiképpen sem.

gerinc, derékfájás, porckorong, csigolya | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Kiefer, J.; Balaicza, E.
Régebben azért fájt az emberek háta, mert túlságosan nehéz fizikai munkát kellett végezniük. Ma pedig a modern, mozgásszegény életmód miatt kínlódunk. Szinte semmi megerőltetés nem éri testünket, egész nap csak ülünk az íróasztal mellett, majd átülünk az autóba, este pedig a tévé előtt, a moziban vagy az étteremben kuksolunk... A következmény: izmaink elsatnyulnak, és ezzel kitűnő alapot teremtenek az enyhébb vagy súlyosabb hátfájdalmaknak. Gerincoszlopunk a kisebb hibákat, sőt a komolyabb károsodásokat is könnyedén tudná korrigálni, ha tartóizomzata elég erős lenne. Az esetek többségében azonban éppen ez hiányzik.

De vajon miért van olyan sok fiatal is az érintettek között, akiknek teste még természettől fogva feszes, akik lényegesen többet sportolnak, és fitnessklubokban igyekeznek megőrizni kondíciójukat? Mai tudásunk szerint nemegyszer lelki okokra vezethető vissza a hátfájás. Kísérletek igazolják, hogy azoknak, akik teljesen jól érzik magukat a bőrükben, ritkábban fáj a hátuk, pedig az ülő- vagy állómunka, a kicsavart testtartás vagy a megerőltető emelgetés kifejezetten hajlamosítaná őket a hátfájásra. A mai fiatalok fő gondja, hogy nem tudják elereszteni magukat, hiszen már az általános iskolában állandó teljesítménykényszerben és stresszben élnek: aggódás a jegyekért, küzdelem a jól jövedelmező állásokért ­ mindenkinek mindennap bizonyítania kell, hogy kiválóbb a többieknél. Így a lelki feszültség miatt a hátizmok is tartósan feszülnek úgy, mintha folyton csak horrorfilmeket néznénk. Még ennél is rosszabb, ha elveszítjük minden reményünket, és csüggedésnek adjuk a fejünket. Az agyban a fájdalomközpont ugyanis közvetlenül az érzelmi központ mellett található. Mindkettő kölcsönösen kihat egymásra ­ pozitívan és negatívan egyaránt.

MI AZ A LUMBÁGÓ ÉS ISIÁSZ?

A hátfájás másik fajtája, a hirtelen fellépő isiász vagy lumbágó megjelenésekor rendszerint a következő történik: egy rossz mozdulat következtében két csigolya széle összeakad, a köztük levő porckorong kiboltosul, és a körülöttük levő izomzat azonnal megmerevedik. Tulajdonképpen "sínbe teszi" a hátgerincet, hogy a csigolyák között kilépő idegeket megvédje a sérüléstől. A jól ismert lumbágó isiász tehát tulajdonképpen egy fájdalmas izom-összehúzódás, mely szép lassan magától elmúlik, amint a csigolya és a porckorong normális helyzetébe visszacsúszik. Mégis komolyan kell venni az első figyelmeztetést: ez ugyanis azt jelenti, hogy a hátgerinc tartóizomzata túl gyenge ahhoz, hogy a csigolyamozgást kiegyensúlyozza.

Amennyiben a rossz mozdulatkor a porckorong annyira beszorul, hogy rostos tokja elszakad, zselészerű belső magja kidudorodhat, és nyomást fejthet ki egy idegre. A helyzet akkor válik igazán veszélyessé, ha a massza magát a gerincvelőt is nyomja. Ez a kisujjnyi vastagságú főidegpálya ugyanis a szervezet legfontosabb "adat-autópályája", melyen a fej és a test között szakadatlanul parancsok "rohangásznak" fel és alá. Minden egyes csigolya között "főútvonalak" ágaznak el ­ ezek az idegpályák, melyek sok-sok testfunkciót irányítanak. Normális körülmények között a csontos csigolyagyűrűk kellő védelmet nyújtanak a gerincvelő és az onnét kilépő idegek számára. Amennyiben azonban a rendkívül érzékeny idegfonatokat egy ponton valami zavarja, egész funkciócsoportok bénulhatnak meg. Például az ágyéki idegek többek között a lábmunkáért is felelősek, és pontosan az ágyékrészen levő S-kanyarulatban lépnek ki, ahol a csigolyák nagyon könnyen elcsúsznak. Ezért igen gyakran kerülnek erős nyomás alá. A következmény: hosszan tartó fájdalom, sőt nemegyszer lábbénulás.

FÁJDALOMRIADÓ

Akár egyszerű isiászról, akár félrecsúszott porckorongról van szó, nem tanácsos hős módjára tűrni a fájdalmat. Amennyiben rövid időn belül sem enyhül, mielőbb meg kell szüntetni, mert az idegek hosszan tartó fájdalom esetén megkezdik a "fájdalomemlékezet" kiépítését. Megváltoznak, egyre érzékenyebbek lesznek, és már a veszélytelen ingerekre is túlérzékenyen reagálnak, ok nélkül "fájdalomriadót fújnak". Úgy tűnik, ez a jelenség a magyarázata annak, hogy oly sokak életét keseríti meg a krónikus fájdalom. Pedig valójában gerincoszlopukon semmiféle olyan károsodás nem mutatható ki, mely e tartós szenvedést indokolná.

Hogyan csillapítsuk a fájdalmat? Használjunk meleg vizes palackot, vérkeringést serkentő, görcsoldó kenőcsöket vagy homeopatikus szereket. Amennyiben ezek nem hoznak enyhülést, ne riadjunk vissza a fájdalomcsillapítók alkalmazásától sem, melyek egyúttal izomlazító és gyulladásgátló hatásúak. Ha ezek után sem csökken a fájdalom két napon belül, feltétlenül menjünk el az orvoshoz.

Legkésőbb az első lumbágó után tennünk kell valamit tartásunk javításáért, hogy a csigolyák és a porckorongok ne csússzanak el olyan könnyen a helyükről. Az egészséges gerincoszlop titka az erős has- és hátizom, ezért elsősorban ezek edzésére kell összpontosítanunk.

A mozgás egyébként valóságos táplálék a porckorongok számára. Modern életmódunk sajnos szinte halálra éhezteti őket. A porckorongokhoz a nyomó- és a szívóerők hatására jut el a táplálék. Nyújtáskor (mozgás során vagy fekvő helyzetben) a testfolyadék beáramlik a porckorongokhoz, és ellátja őket a szükséges tápanyagokkal. Amikor a test súlya ismét összenyomja a puha csigolyapárnákat, a salakanyagokkal teli folyadék eltávozik ­ és ezután megint új táplálékszállítmányra lenne szükség. Többségünknél a gerincoszlop túlságosan össze van nyomva, és ritkán van lehetősége a megnyúlásra, hiszen sokáig tartózkodunk egyféle testtartásban. Ennek következtében a porckorongok kiszáradnak, méghozzá sokkal hamarabb, mint ahogy azt a természet rendje diktálná. Mint lökésgátlók vagy ütközők kevésbé tökéletesen működnek, így sokkal könnyebben létrejönnek a beakadások, a becsípődések és a rostszakadások. Ha nem is sportolunk, időnként legalább a hátunkat tornáztassuk meg egy kicsit, hogy megmozgassuk a gerincet és a csigolyákat.

Az izmok egyébként anélkül, hogy bármi rosszat tennénk, az életkor előrehaladtával maguktól is sorvadnak. Ezt nevezik a természetes izomvesztés folyamatának. 20 éves kortól fogva a test évente kb. 1/4 kg izmot veszít, melyet zsírral helyettesít (50 évesen ez már 7,5 kg!). Ezért már fiatalon meg kell kezdenünk a testedzést, hogy megakadályozzuk a túlsúlyt, mely nem csak külsőnkre nézve előnytelen, de a "gerincünknek" is árt.

LEGFONTOSABB A MÉLYIZMOK ERŐSÍTÉSE!

A mozgás önmagában még nem elég. Ellenkezőleg: ha csak abban merül ki, hogy rengeteget dolgozunk a háztartásban, kemény kerti munkát végzünk, ájulásig teniszezünk vagy testformálásra járunk a fitness-stúdióba, inkább ártunk a gerincünknek. Ezek ugyanis mind egyoldalú mozgások, melyeknél mindig csak egy bizonyos izomcsoportot veszünk igénybe. A többi izom ezzel szemben alulfejlett marad. Pedig az összes végtagot, mint ahogy a gerincet is, izompárok mozgatják. Az egyik összehúzódik, a másik enged, majd fordítva. Egyoldalú mozgás esetén bizonyos izmok túl erősek lesznek, és még alapállapotban, tehát pihenés közben is megfeszülnek, ezért ezekkel szemben a nem edzett, laza izmok nem tudnak kellő ellenállást kifejteni. Azaz nem jön létre az egyensúly az izompárok között. Így még inkább rossz testtartást veszünk fel, és megnövekszik a csigolyák, valamint a porckorongok elmozdulásának veszélye. Az izompároknak tehát egyforma erőseknek kell lenniük. Sajnos szándékosan csak a felszínen lévő, alakformáló izomrészeket tudjuk befolyásolni. Pedig a hát stabilitása szempontjából sokkal fontosabb az alattuk elhelyezkedő autochton (akarattól független) mélyizomzat. Ez a legfinomabb izomrostokból álló fonat köti össze egymással a csigolyákat. E rejtett szintet pedig csak speciális tréninggel dolgoztathatjuk meg. A mélyizomtorna gyakorlatai során a mélyebb izmokat úgy mozgathatják meg, hogy közben az izmok alapfunkciójuknak megfelelően működnek. Így arányosabb testtartást és testformát érhetünk el, miközben megszűnnek a fájdalmak, és nő a teljesítőképesség is.

Az egészségeseknek mindenféle mozgás jót tesz. Ha azonban valamilyen probléma van a gerincünkkel, nem árt az óvatosság, különben még nagyobb kárt is okozhatunk magunknak. Értelemszerűen azok a sportágak a legmegfelelőbbek, melyek mindkét oldalt egyformán és kíméletesen terhelik: gyaloglás, sétálás, lovaglás, sífutás stb. Tilos azonban a tenisz, a golf, a sílesiklás, a futball. Problematikus a kocogás (csak normál súlyúaknak, kellően ruganyos cipőben), a kerékpározás (csak magas kormánnyal, hogy ne kelljen meggörnyednünk), az úszás (a gyors- és a hátúszás jó, a mellúszás nem, mert túlságosan meghajlik a gerinc).

A hát csak akkor marad egészséges, ha megdolgozunk érte, azaz rendszeresen edzünk. Ezt semmilyen orvos vagy gyógyszer nem spórolhatja meg nekünk! Sokak számára talán ez a felismerés a legfájóbb...

MIT TEHETÜNK MÉG?

 • A hideg csökkenti a fájdalmat és az ödémás duzzanat keletkezését. Tegyen egy zacskóba jégkockákat, és masszírozza át vele az érintett területet. Nagyon praktikus a hideg és meleg pakolásként is használható tömlő. Ebben olyan anyag található, ami mélyhűtőben történő lehűtés után is könnyen formálható, az adott területhez igazítható, és percek alatt forró vízben felmelegíthető. Mivel a hideget és a meleget is sokáig tartja, önállóan és mindenféle pakolások, borogatások kiegészítésére egyaránt kiváló.
 • Enyhébb és középsúlyos gerincfájdalmak csökkentésére jó hatású a fűzfa- és tölgyfakéreg főzete is, mert a benne található szalicilátok kitűnő fájdalomcsillapítók: 1 liter forró vízben 5 percig főzzük, majd 5-10 percig hagyjuk ázni a kéregdarabokat. Leszűrés után öntsük a fürdővízhez, vagy készítsünk belőle pakolást az előzőekben leírt módon.
 • Nagyon fontos a testsúly rendezése. Amenynyiben testsúlyfeleslegünk van, nagyobb teher hárul a gerincoszlopra, sőt néhol a normális S alakú görbület és a fiziológiás hajlatok is eltorzulnak. Ezért próbáljuk meg a súlyunkat normalizálni. Enyhébb esetben elegendő lehet a heti egy zöldség-, gyümölcsnap vagy lékúra és a vacsora kalóriatartalmának megszorítása is. Komolyabb súlyfeleslegnél azonban célszerű orvosi felügyelettel hosszabb léböjtkúrát, diétát, esetleg akupunktúrát végezni.
 • Kevesen tudják, hogy a szövetek sav-bázis egyensúlya mennyire meghatározó lehet a fájdalom keletkezésében. Ha túlzottan "savasak" az ízületek és a környező lágyrészek, fájdalom és gyulladás alakulhat ki bennük. Ezért érdemes hát- és izomfájdalmaknál lúgosító zöldség-gyümölcs-gabona-burgonya alapú ételekre áttérni, az állati fehérje, főleg a húsok fogyasztását radikálisan korlátozni. A bázikus (lúgos) gyógyvizek és porok átmeneti használata ebben az időszakban is ajánlott.
 • A lumbágó hátterében gyakran emésztési zavarok állnak. A székrekedés és puffadás miatt elődomborodó nagy pocak hatására az ágyéki gerinc hajlata fokozódik. Ezért a csigolyák közül a porckorongok könnyebben kicsúsznak és becsípődnek. Ha tehát visszatérő lumbágónkhoz emésztési zavar is csatlakozik, ne késlekedjünk az utóbbi rendezésével sem, különben mindenféle kezelés hatása csak átmeneti lesz.
 • A rostos székletlazítók, a gyógynövény tartalmú és illóolajos emésztésserkentők, a gyümölcslevek, gyógyvizek és a savanyított tejtermékek rendszeres vagy kúraszerű használata még makacs esetekben is eredményes lehet.
 • Gyorsítja a hatást egy alapos béltisztítás kolon-hidroterápiával (5-10 kezelés). A bélbaktérium-flóra rendezésében pedig a tejsavas erjesztésű zöldségek (kovászos uborka, savanyú káposzta stb.), a joghurt és a kombuchakészítmények segíthetnek. (Ez utóbbiból cukorbetegeknek és érzékeny gyomrúaknak csak a kapszulás kúrát ajánljuk!)
 • Akupunktúra során az izomgörcs és a fájdalom oldódik. Hatására nemcsak a fájdalomküszöb emelkedik és a fájdalomérzet csökken, hanem a szervezet saját fájdalomcsillapító anyagai (endorfinok) is nagyobb menynyiségben termelődnek.
 • Kiropraktika vagy manuálterápia alkalmazásakor a blokkolt ízületi funkciók és az izmok görcse feloldható, illetve a helyükről kimozdult ízfelszínek helyzete normalizálható. A jól képzett terapeuták a betegeknek olyan nyújtó-lazító gyakorlatokat is megtanítanak, amelyekkel a tünetek a későbbiekben megelőzhetők.
 • Elektrostimulációval a fájdalomtovábbítást blokkoljuk az agy fájdalomközpontja felé, ezenkívül fokozódik az endorfintermelés is. Ma már nem kell feltétlenül fizioterápiás beutaló ahhoz, hogy ilyen kezelésben részesüljünk, mert kisebb hordozható otthoni fájdalomcsillapító készülékek minden orvosi műszerboltban kaphatók.
 • A gerincbarát matracokban különböző keménységű zónák találhatók, így a gerincnek a legtermészetesebb támasztékot nyújtják, és ezzel tehermentesítik azt.
 • Figyeljünk a cipőnkre! A merev és vastag talpú cipők nemcsak a lábboltozatnak és a lábizmoknak kedvezőtlenek, hanem a gerincnek is ártanak. Minél rugalmasabb, hajlékonyabb és könnyebb egy lábbeli, annál jobban enyhíti a gerincpanaszokat. Időnként a lábboltozat eltérésénél a lábtornán kívül gyógybetétek, gyógycipők/papucsok viselése is szükséges lehet. Erről kérje ki szakemberek tanácsát.
 • Az autó ülése annál egészségesebb, minél több ponton állítható. Legfontosabb, hogy mindenütt alátámassza a gerincet a normális görbületeknek megfelelően. Az irodai székekre is ugyanez érvényes. A legújabb trend szerint az a jó szék, amely spontán aktív mozgást biztosít ülés közben is a gerinccsigolyák számára.
 • Éjszaka ne csak a fejünk alá tegyünk kispárnát, hanem a térdhajlatba is, mert ezzel is csökkenthetjük a gerinc terhelését.

Érzékeny a gerince?

Úgy tűnik, mintha a hátgerincnek semmi sem tenne jót: korábban az embereknek azért fájt a hátuk, mert túl keményen kellett dolgozniuk. Manapság szinte semmi megterhelés nem éri a gerincet ­ mégis korunkra jellemző csak igazán a rossz testtartás és a hajlott hát. Sőt, egyre fiatalabbaknál jelentkeznek a panaszok. Vajon hogyan hat életmódunk a gerincünk "lelkére"?

A GERINC ÉRZÉKENY ZÓNÁI

Gerincoszlopunk ­ 24 egymás alatt elhelyezkedő csontos gerincgyűrűből álló konstrukció, az egyes csigolyák közötti puha porckorongpárnákkal. Különösen problematikus szakasz a gerinc vékony nyaki része (a képen sárga), mely a fejet tartja, és ahonnét a legtöbb fejfájás kiindul. Még gyakrabban jelentkezik a fájdalom az S alakú ágyéki részen (kék). E bizonytalanul álló oszlopnak már normál testtartásnál (a bal oldali alak) is éppen elég nehéz a dolga, hiszen biztosítania kell számunkra a különféle irányokba való elmozdulás lehetőségét, és minden egyes mozdulat közben az egész testet is egyensúlyban kell tartania. Azok a nők, akik szívesen viselnek magas sarkú cipőt (a jobb oldali alak), még jobban megterhelik hátgerincüket. A magasság kiegyenlítésére a gerinc előregörbül, az ágyéki rész (kék) még inkább meggörbül és belenyúlik a hasba, a kereszt- és a farkcsont (zöld) pedig hátul felhúzódik. A has rendellenes kidomborodása nemcsak esztétikai problémát jelent: ennél sokkal nagyobb baj, hogy ebben a helyzetben a csigolyák ferdén állnak (lásd az ábrát a négyzetben; fent a normál helyzet). A porckorongokra egyoldalú nyomás nehezedik, így az egyik oldalon elődomborodnak. Ezzel pedig megnövekszik a fájdalom kialakulásának veszélye.

FONTOS!

Amennyiben a hirtelen ránk törő hátfájás után a kar, a láb vagy más testrész bizseregni kezd vagy érzéketlenség lép fel ­ haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Bénulás vagy hólyag-, illetve bélműködési zavar esetén ne mozduljunk, és azonnal hívjuk ki az ügyeletet vagy a mentőt.

GYORS SEGÍTSÉG

 • Akut (heveny) gerincfájdalmakon, különösen ha az izmok görcsével együtt jár, segíthet egy egyszerű meleg gyógynövényes pakolás. Készítsünk levendula, babérlevél és rozmaring keverékéből gyógyteát (1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk, majd 10-15 perc után szűrjük le), itassuk fel egy kisebb frottírtörülközővel, és tegyük a fájdalmas helyre. Borítsuk be konyharuhával, és tegyünk rá meleg vizes gumitömlőt. 15-20 percig hagyjuk fent.
 • Fokozhatjuk a hatást gyógynövénykrémes vagy illóolajos pakolással, esetleg masszázzsal. Nagyon jó izomlazítók a mentolos, kámforos krémek; a méhméreg, kígyóméreg és a csípőspaprika hatóanyag ai is fokozzák a vérbőséget és ezáltal elősegítik a fájdalom- és gyulladáscsökkentő anyagok gyors kimosását az izmokból és ízületekből.
EXTRA TIPP
 • Ha egy rossz mozdulat után hirtelen megfájdul a hátunk, feküdjünk hanyatt a talajon, térdben és csípőben hajlítsuk be a lábunkat, és tegyük fel a fotelba vagy az ágyra. 10-15 percig maradjunk fekve, majd nagyon óvatosan keljünk fel.
 • A kíméletes, enyhe mozgás, torna sokkal többet segít a panaszok megszüntetésében, mint a teljes kímélet és a kemény aljzaton történő passzív fekvés. Ezért feltétlenül keressen fel gyógytornászt, és állíttasson össze egyénre szabott mozgásprogramot.| gerinc, derékfájás, porckorong, csigolya
2002-07-25 15:42:35
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop