Forduljunk-e csontkovácshoz?

Sokan felteszik a kérdést, biztonságos-e csontkovácshoz fordulni derék- vagy hátfájással.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
A válasz: általában igen, ha különben egészségesek vagyunk, továbbá ha az illető megfelelő tanulmányokat folytatott, és van engedélye. Kutatások bizonyítják, hogy az izomzattal kapcsolatos vagy ismeretlen okból eredő derékfájás esetén a csontkovács segíthet, krónikus betegségnél (pl. artritisz) viszont nem.

Beszélni kell azonban a kockázatokról is. A kezelés során a csontkovács (kiropraktor) hirtelen erőteljes mozdulatokat tesz a beteg gerincének bizonyos pontjain a kezével vagy egy eszközzel. Ha a fájdalom forrása porckorongsérv, előfordulhat, hogy a kezelés csak ront a helyzeten, különösen, ha nem helyesen végzik.

Igen ritkán, de előfordulhat stroke is, amikor a nyak kezelése folyamán a túlnyújtott artériában leválik egy vérrög. A derékfájás kezelésére szakosodott csontkovácsok végezhetnek nyaki beavatkozást is, de kérhetjük is, hogy hagyják el.

Ha zsibbadást vagy érzéketlenséget érez, vagy ha daganatos betegségben szenved, semmiképpen sem ajánlott a csontkovács, egyébként is jobb, ha szakorvossal beszélünk a kérdésről.

| csontkovács, kiropraktika
2022-10-10 15:37:48
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop