Ideggyök elváltozások

Az ideggyökök a gerincvelőből indulnak ki, jeleket visznek és hoznak a szervezet majdnem minden részére. Ezek az ideggyökök a csigolyák közt lépnek ki, és minden egyes gyök a test meghatározott részét látja el információval, illetve érzőműködéssel. Minden gyök két részből áll: a mozgatóidegek a gerincvelő elülső részéből lépnek ki és az izmokat ingerlik, az érzőidegek a hátsó részből lépnek ki és érző információt visznek az agyba.

spinális sztenózis, porckorongszakadás, lumbago, ischialgia | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Okok

Az ideggyökök károsodásának leggyakoribb oka a csigolyák közt lévő porckorong szakadása. A csigolya összeesése is károsíthatja az ideggyököket, amit rendszerint a csontok gyengesége, rák, oszteoporózis, vagy súlyos sérülés okoz. A másik leggyakoribb ok a kopásos ízületi gyulladás (artrózis). Ez a betegség kóros csontkinövéseket hoz létre, amik nyomhatják az ideggyököt. A gerincvelő körüli tér szűkülete (spinális sztenózis) idősebb emberekben jelentkezik. Kevésbé gyakori, hogy gerincvelői tumorok vagy fertőzések, például agyhártyagyulladás vagy herpesz zoszter (övsömör) károsítják az ideggyököket.

Tünetek

A csigolyák károsodása vagy a csigolyák közti porckorongok nyomhatják az ideggyököket. A nyomás fájdalmat okoz, mely gyakran rosszabbodik, amikor a beteg mozgatja a hátát, köhög, tüsszent vagy erőlködik (például székeléskor). Deréktáji ideggyökök nyomása esetén a fájdalom olykor csak a deréktájon érezhető, máskor kisugározhat az ülőideg mentén a farpofákba, a combba, a lábikrába és a lábfejekbe (a fájdalmat ülőidegzsábának hívják, ez az ún. "isiász").

Ha a nyomás erős, az idegek nem tudnak jeleket továbbítani az izmokba, ami izomgyengeséghez és érzéskieséshez vezethet. Néha a vizelési képesség és a bélmozgás szabályozása is elvész. Amikor a nyaki ideggyökök érintettek, a fájdalom a vállba, a karokba és a kezekbe, vagy a tarkóba sugárzik.

Kórisme

Ideggyöki károsodás lehetséges, amikor a betegnek fájdalma, érzéskiesése, izomgyengesége van a testnek egyetlen ideggyök által ellátott területén. A fájdalom és az érzéskiesés helye alapján az orvos következtetni tud arra, hogy melyik ideggyök érintett. A fizikális vizsgálat során az orvos nyomásérzékenységet keres, amit a beteg a gerinc területén érez. A röntgenvizsgálat kiderítheti, hogy a csontok a gerincoszlopban vékonyak, sérültek vagy elmozdultak-e. A komputertomográfia (CT) vagy mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) még jobb képet adhat arról, mi történik a gerincvelőben, vagy körülötte. Ha az MRI vizsgálat nem elérhető, mielográfiát végeznek a kóros eltérés kimutatására. Az izmok és idegek elektromos aktivitását mérő egyéb vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Kezelés

Az ideggyök betegségeinek kezelése a kiváltó októl és annak súlyosságától függ. Amikor az ok csontritkulás következtében összeroppant csigolya, akkor nagyon keveset lehet tenni azon kívül, hogy feszes fűzőt tesznek a törzs köré a mozgás korlátozására. Ha az ok porckorongsérv, az kezelhető. A fertőzést azonnal antibiotikummal kezelik. Ha tályog alakul ki, haladéktalanul meg kell nyitni. A gerincvelői tumorok kezelése sebészi eltávolítás, besugárzás, vagy mindkettő.

Analgetikumok enyhíthetik a fájdalmat, tekintet nélkül az okra. Izomlazítókat is használnak, de ezek hatásossága nem bizonyított. Főleg idősebbekben az izomlazítók mellékhatásai háttérbe szorítják azok jótékony hatásait.

| spinális sztenózis, porckorongszakadás, lumbago, ischialgia
2009-02-16 10:33:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop