Hirdetés

Mit tehetünk hát- és nyakfájás ellen hosszú autóúton?

Itt a nyár, a hosszabb autóutak szezonja. A növekvő benzinárak ellenére milliók kelnek hosszabb-rövidebb útra a tenger vagy a hegyek felé. Ahogy szaporodnak a kilométerek, úgy lesz egyre fájdalmasabb, merevebb a sofőr nyaka, háta. Ha mindez ismerősen hangzik, áldozzon rá egy percet, és olvassa el, mit tehet a megelőzés érdekében.

autóvezetés, izommerevség, hátfájás |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.


Állítsuk be az ülést

Így utazás közben megelőzhetjük a nyak- és hátfájást. A fejtámasz legyen középen, ez baleseteknél a nyaki gerinc sérülések elkerülése miatt is fontos. Az ülés támlája legyen úgy beállítva, hogy kényelmesen nekidőlhessünk.

A deréktámasz leveheti a nyomást az ágyéki gerinc ízületeiről, ha nincs a kocsiban, ilyen kiegészítőt külön is beszerezhetünk. Van fűthető és masszázs-támla is.

A háttámla akkor van jól beállítva, ha enyhén hátrafelé áll, mert így a térd valamivel magasabbra kerül a csípőnél, ám van, aki az előredűlő támlát kedveli. Ha nem lehet az ülést állítani, egy összecsavart törülközőt tehetünk a combunk alá, hogy hátradőljünk, és a fenekünk alá, ha inkább előre szeretünk dőlni.

Be kell állítanunk az ülésnek a műszerfaltól való távolságát is. Tanácsos a lehető legközelebb ülni a kormányhoz. Lehet, hogy kicsit beszorítva érezzük magunkat, de így csökkenthető az izmok kifáradása.

Álljunk meg gyakran

Ha nyaralni megyünk, nem kell sietni, és a kényelmes tempóhoz hozzátartozik a gyakori pihenő is. Ilyenkor sétáljunk egy keveset, ami serkenti a véráramlást, és oxigént juttat a szövetekbe. Végezhetünk néhány egyszerű gyakorlatot is, karkörzést vagy lábnyújtást, ezektől oldódik a merevség izmainkban. Az ágyéki csigolyák nyújtására feküdjünk le valamilyen sima, egyenes felületre. Ne feledjünk el sok vizet inni.

Megérkezve a célállomásra

Ha megérkeztünk, ússzunk, kérjünk egy masszázst, de ha mindez nem elérhető, vegyünk egy meleg zuhanyt, az is oldja az izmok feszültségét, fáradtságát.

Health.com, kép: sxc.hu
autóvezetés, izommerevség, hátfájás

2019-07-23 11:18:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop