Nyaki spondilózis

A nyaki spondilózis a közép- és időskorú felnőtteket érinti, akiknek a nyaki porckorongjai és csigolyái degenerálódtak.

spondylosis, nyaki spondilózis | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Tünetek

A nyaki spondilózis szűkíti a nyaki gerinccsatornát (melyben a gerincvelő található) és nyomja a gerincvelőt és a gerincvelői gyököket, ami működészavart okoz. A tünetek tükrözhetik a gerincvelő nyomását és az ideggyök károsodását is. Ha a gerincvelőt nyomja valami, akkor rendszerint a járás megváltozása az első jel. A lábak mozgása görcsössé, és a járás bizonytalanná válik. A nyak lehet fájdalmas, főként, ha az ideggyökök érintettek. Izomgyengeség és az izomműködés kiesése az egyik vagy mindkét karban a gerincvelői nyomási tünetek megjelenése előtt és után is kifejlődhet.

Kórisme és kezelés

Ha a nyaki spondilózis gyanúja felmerül, akkor az MRI vizsgálat megmutathatja a gerinccsatorna-szűkület helyét, a nyomás mértékét és az érintett ideggyökök eloszlását.

A nyaki spondilózis okozta gerincvelői működészavar kezelés nélkül javulhat vagy állandósulhat, de súlyosbodhat is. Kezdetben könnyű merevítő gallért, a nyak nyújtását, gyulladáscsökkentőket, enyhe analgetikumokat és izomlazítókat ajánlanak. A betegség súlyosbodása esetén, vagy ha az MRI vizsgálat súlyos nyomást mutat, általában sebészi beavatkozás szükséges a további rosszabbodás megelőzésére. A műtét után általában már nem szűnnek meg a kialakult változások, mivel hátterükben a gerincvelői idegek végleges károsodása áll.

| spondylosis, nyaki spondilózis
2009-02-26 09:43:34
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop