Porckorongproblémákra hajlamosító gént találtak

Több ezer ember genetikai jellemzőinek elemzése és gerincvizsgálata alapján arra a megállapításra jutottak brit kutatók, hogy egy génváltozat jelenléte kapcsolatba hozható a porckorongproblémákra való hajlammal.

porckorong, genetika | MTI Hírek 2012 ;9
Az Annals of Rheumatic Diseases című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint a vizsgálatba a King's College London kutatói 4600 embert vontak be, akiknek gerincoszlopáról mágneses rezonanciás képalkotóval (MRI) készítettek felvételt, és DNS-elemzést is végeztek náluk.

Az összehasonlításból kiderült, hogy a PARK2 jelű gént hordozó embereknél jóval nagyobb volt a porckorongproblémák kockázata.

Szakemberek szerint a középkorú nők harmadának van gondja legalább egy porckorongjával, ami a hát alsó részének fájdalmához vezet. Az állapot becslések szerint a páciensek négyötödénél örökletes lehet.

A mostani kutatásban úgy találták, hogy a PARK2 gén változatainak jelenlétében a porckorong elváltozásának folyamata gyorsabban zajlott le, vagyis gyorsabban alakult ki a derékfájás. A kutatók elmondták, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a gén miként, milyen lépéseken keresztül befolyásolja a folyamatot.

Ha sikerül tisztázni a mechanizmust, az új módszerek kifejlesztéséhez vezethet a gerinc alsó szakasza fájdalmának terápiájában - idézte a kutatókat a BBC hírszolgálata.
| porckorong, genetika
2012-09-25 09:49:55
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop