Hirdetés
Hirdetés

Porckorongsérv

A gerincoszlop csigolyáit porcból álló korongok választják el. Minden egyes korong egy erősebb külső és egy puhább belső részből áll, mely utóbbi a gerincoszlop rugalmasságát adja. Ha a porckorongok degenerálódnak, például sérülést követően, vagy a kor előrehaladtával, a porckorong belső része előboltosulhat, vagy áttörhet a külső rétegen (porckorongsérv). A porckorong kitüremkedett belső része nyomhatja vagy ingerelheti az ideggyököt, sőt meg is sértheti azt.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K

Kép: Perea Clinic

Milyen tünetekkel jár a oorckorongsérv?

A porckorongszakadás helye határozza meg, hogy a beteg hol érez fájdalmat, hol van érzéskiesése vagy hol tapasztal izomgyengeséget.Az ideggyök nyomásának, vagy károsodásának mértéke határozza meg, milyen erős a fájdalom vagy milyen egyéb tünetek jelentkeznek.

A legtöbb szakadt porckorong deréktájon (ágyéki gerinc) fordul elő és rendszerint csak az egyik lábat érinti. Egy ilyen sérv nemcsak deréktáji fájdalmat okozhat, hanem lefelé az ülőideg mentén is, amely a gerincvelőből fut a farpofák, a láb és a boka felé (ezt a fájdalmat hívjuk isiásznak, azaz ülőidegzsábának). A deréktáji porckorongsérv izomgyengeséget okozhat a lábban is, és a betegnek különösen nehéz lehet felemelni a lábfejét (lógó lábfej). Az ilyen nagy és a gerincoszlop közepén elhelyezkedő porckorongsérv érintheti azokat az idegeket is, amelyek a hólyag- és a bélműködést szabályozzák, így vizelési és székelési zavart okoz, ami sürgős orvosi beavatkozást tesz szükségessé.

A porckorongsérv fájdalma rendszerint mozgásra erősödik, és súlyosbodhat köhögésre, nevetésre, vizelésre vagy székelés alatti erőlködésre. Zsibbadás és bizsergés jelentkezhet a lábszárban, lábfejben és a lábujjakban. A tünetek hirtelen jelentkezhetnek, spontán eltűnhetnek, és egy idő múlva visszatérhetnek, vagy pedig folyamatosan, hosszú ideig tarthatnak.

A porckorongsérv második leggyakoribb helye a nyaki gerinc. A tünetek rendszerint csak az egyik kart érintik. Amikor a nyaki gerincben lévő porckorong elszakad, a beteg a vállában, a lapockájában, a hónaljában, a gerinc felső részén érez fájdalmat, ami lefelé terjed a karján egy vagy két ujjába. A karizmok gyengévé válnak, ritkábban az ujjak mozgása is érintett.

Hogyan diagnosztizálja az orvos?

A tünetek segítenek a diagnózis felállításában. A betegvizsgálat során az orvos felméri a gerinc nyomásérzékeny területeit, vizsgálja az érzőműködést, a koordinációt, az izomerőt és a reflexeket (például a térdreflexet). A nyújtott láb teszt során, amelyben a beteg felemeli a lábát anélkül, hogy behajlítaná a térdét, az orvos megfigyeli azt a helyzetet, amikor a fájdalom erősödik. Az orvos ujjával vizsgálja meg az izomtónust a végbélben. A végbélnyílás körüli izmok gyengesége, valamint a vizelési, vizeletszabályozási nehézség különösen fontos jelek, mivel ilyenkor sürgős kezelés szükséges.

A gerincröntgen a csigolyaközti rések helyének szűkületét mutathatja, de a komputertomográfia (CT) és a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) egyértelműen kimutathatja a kórokot. A mielográfia hasznos lehet, de ezt a vizsgálatot fokozatosan kiszorítja az MRI.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Hacsak az idegműködések elvesztése nem fokozódó és súlyos, a legtöbb deréktáji porckorongsérves beteg sebészeti beavatkozás nélkül is meggyógyul. Otthoni pihenés hatására a panaszok rendszerint megszűnnek. Ritka esetekben a betegek néhány napra ágyba kényszerülnek. A gerincet megterhelő és fájdalmat okozó mozgásokat, például nehéz tárgyak emelése, hajolgatás, erőlködés, általában kerülni kell. A legtöbb beteg állapotán nem javít a húzásos kezelés.

Alváshoz hasznos egy erős, támasztó matrac. Sok beteg egyszerűen attól jobban lesz, hogy alvási testhelyzetet változtat, például oldalfekvésben párnát helyez a dereka alá, egy másik párnát a válla alá, hanyattfekvésben pedig a térde alá teszi a párnát.

Az aszpirin és más nem-szteroid gyulladáscsökkentők rendszerint enyhítik a fájdalmat. Nagyon erős fájdalmat kábító fájdalomcsillapítóval kezelnek.Egyesek hisznek az izomlazítókban is, habár ezek hatásossága nem bizonyított. Idősebbek nagyobb valószínűséggel tapasztalják az izomlazítók mellékhatásait.

Gyakran javasolják a gyógytornát, ami csökkenti az izomgörcsöt, a fájdalmat, és gyorsítja a gyógyulást. Egészséges egyénekben a gerincoszlop mind a nyaki, mind az ágyéki szakaszon előre ívelt. Ezeknek az íveknek a kiegyenesítése, vagy az ívek megfordítása a törzs hajlításával csökkenti a sérves porckorong nyomását, és több helyet biztosít a gerincvelői idegeknek. A jótékony hatású gyakorlatok a következők: a beteg kiegyenesíti hátát a falnál vagy a padlón, lefekszik és felváltva felhúzza térdeit a melléhez, majd mind a két lábát egyszerre húzza fel, illetve felül és mélyen a térdéhez hajol. Ezek a gyakorlatok tízesével naponta két-három alkalommal végezhetők. A gyakorlatok ábrái az orvosi rendelőben beszerezhetők. A gyakorlatokat a gyógytornász bemutathatja, és ha szükséges, egyénre szabott programot írhat elő.

A hát ívének megváltozása a testhelyzet módosításával azonnal jótékony hatású lehet. Például, amikor a beteg ül, a széket úgy lehet állítani, hogy előre hajoljon, vagy rövid lábú szék használható, ami behajlítva tartja a térdeket és kiegyenesíti a gerincet.

Műtét jöhet szóba, ha az idegrendszeri tünetek rosszabbodnak, például, ha izomgyengeség, érzéskiesés, vagy súlyos és állandó fájdalom fejlődik ki. A hólyag- és bélműködés szabályozásának képtelensége általában azonnali műtétet igényel. Leggyakrabban eltávolítják a szakadt porckorongot. Egyre gyakoribbá válik, hogy a porckorongot kis metszésen keresztül, mikrosebészeti módszerekkel távolítjuk el. A szakadt porckorong feloldása kémiai anyaggal nem tűnik olyan hatásosnak, mint más eljárások, és veszélyes is lehet.

Ha a szakadt porckorong a nyakon van, akkor nyújtás és támasztó gallér segíthet. A nyújtás a gerincoszlop húzását jelenti, ami növeli a csigolyák közti rést és ezzel csökkenti a nyomást. Ezt általánosan alkalmazzák otthon olyan szerkezetet használva, amely felfelé húzza a nyakat és az állat. A helyes használat érdekében az eszközt csak orvos vagy gyógytornász írhatja fel. A legtöbb tünet egyszerű módszerekkel enyhíthető, de műtétre lehet szükség, ha a fájdalom és az idegkárosodás jelei súlyosak és rosszabbodnak.

| porckorongsérv, porckorongszakadás
2023-08-27 13:49:07
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop