Hirdetés
Hirdetés

Spondilitisz ankilopoetika (SPA)

Az SPA (Bechterew-kór néven is ismert betegség) a gerinc kisízületeinek és szalagjainak gyulladását jelenti, mely végső soron a gerinc teljes merevségével járhat. Néha más ízületek is megbetegedhetnek: főleg a csípő-, térd-, vállízületek gyulladása társul a gerincfolyamathoz.

Spa, Bechterew-kór, spondylosis ankylopoetica | Reumás mozgásszervi betegségek   SubRosa Kiadó | Genti, Gy.
Ok

Ismeretlen. Az öröklésnek szerepe van, minthogy az SPA-s családban gyakoribb a betegség előfordulása. A férfiak háromszor gyakrabban betegszenek meg, mint a nők.

Tünetek

A betegség 20-24 éves korban kezdődik, rendszerint a keresztcsonti ízületekben deréktáji fájdalom formájában. Az esetek egy részében az enyhe fájdalmon kívül más elváltozás nincsen, így a betegség korai felismerése még tapasztalt orvos számára is nehézséget okozhat - többnyire "diszkopátiának" diagnosztizálják a beteg panaszát. Máskor a fájdalom nagyobb, főleg éjszaka jelentkezik, magas vörösvértest-süllyedés kíséri, fogyással, fáradékonysággal jár. A betegség továbbterjedését a derék elmerevedése, fokozott hátgörbület, esetleg a nyakmozgások beszűkülése jelzi.

A mellkas is merevvé válhat, a tüdő működése csökken, a légzés nehezített lehet. Néha a szivárványhártya gyulladása (iritisz) kíséri a betegséget.

Kórisme

A klinikai tünetek mellett a röntgenvizsgálat nyújt segítséget a diagnózisban.

Kezelés

1. Nem szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, izomlazítók;

2. fizioterápia: legfontosabb a gerinc mozgékonyságának megtartása gyógytornával; 3. a jó testtartás biztosítása.

Az aktív gyakorlatok (gyógytorna, úszás) segítenek a gerinc mozgékonyságának megtartásában. A fűző viselése káros, mert rontja a gerinc mozgását és akadályozza a gerinc melletti izmok aktív működését, ami további merevséghez vezet.

Igen lényeges, hogy a gerinc ne merevedjen el púpos helyzetben. Fontos a lapos, kemény, rugalmas ágyban való fekvés. Minden nap legalább kétszer 30 percet hason kell feküdnie a betegnek, ez elősegíti a gerinc egyenes tartását, gátolja a csípőízület hajlításos zsugorodását. Fontos a kemény ülőlapú, egyenes háttámlájú széken való ülés. Álló helyzetben lényeges az egyenes tartás. A gyakori helyzetváltoztatás elősegíti a helyes testtartást. A foglalkozások közül a legmegfelelőbb, ahol kombinálható az ülés, az állás és a járás. Kerülni kell a görnyedt testtartást és a nehéz terhek cipelését.

Lefolyás

Az SPA éveken át zajló betegség, közben a panaszok kiújulnak és elmúlnak. A végén a betegség megállapodik, a fájdalom jelentősen csökken.

A betegség öröklődéses tényezői miatt helyes, ha az SPA-s család gyermekeit megmutatjuk reumatológus szakorvosnak, genetikusnak.

| SPA, Bechterew-kór, spondylosis ankylopoetica
2007-11-04 21:51:52
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop