Súlyemelő-derék

A súlyemelő-derék (lumbális túlerőltetés) a deréktáji izmok és inak görcsökkel és érzékenységgel járó sérülése.

súlyemelő-derék, deréktáji izmok, túlerőltetés | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
A deréktáj (lumbális régió) izmai és inai bármilyen nagyobb erő hatására megsérülhetnek. Az ilyen sérülés gyakori azokban a sportágakban, melyekben nagy erővel kell húzni vagy nyomni valamit, például amikor a súlyemelő egy nehéz súlyt felemel, vagy amikor a futballban a játékosok egymást ellökik. Előfordul a deréktáj sérülése olyan sportokban is, melyek során a hátat hirtelen kell fordítani, például kosárlabdában, amikor egy ugrásból visszaérkezve cseleznek, illetve a baseballban vagy golfban az ütő lendítésekor.

A deréktáji izmok sérülésének rizikótényezői a következők: a hátgerinc alsó részének fokozott görbülete, előrehajló medence (csípőcsont), rugalmatlan vagy gyenge hátizmok, gyenge hasizmok, és feszes, rugalmatlan hátsó combizmok. A hát könnyebben megsérül, ha a gerincoszlopot valamilyen betegség meggyengíti, ilyen pl. az artritisz, a csigolyák elmozdulása, a porckorong elmozdulása vagy sérve, és a gerinccsont daganata.

A deréktáji izmok sérülése általában a törzs elfordítása, illetve nyomó vagy húzó mozdulatok közben következik be, és hirtelen fájdalmat okoz. Kezdetben a fájdalom nem túlságosan erős, ezért a sportoló folytatni tudja az edzést. Mivel azonban a sérült izom vagy ín tovább vérzik és duzzad, 2-3 órával később izomgörcs és súlyos fájdalom alakul ki. Az izomgörcsöt szinte mindenféle hátmozgás súlyosbítja, ezért a beteg általában inkább mozdulatlan marad és gyakran olyan helyzetben gömbölyödik össze, mint egy magzat. A deréktáj érintésre érzékeny, és a fájdalom fokozódik, ha a beteg előrehajlik.

A sérülés után, amilyen hamar csak lehet, pihenni kell. A fájó területre jeget és szorítókötést kell tenni. A gyógyulás megkezdődése után hasznosak azok a gyakorlatok, melyek a hasizmokat erősítik. Ezek stabilizálják a hátat, valamint nyújtják és erősítik a hátizmokat. Az evezőgép kitűnően használható a hátizmok erősítésére, amennyiben használata nem jár fájdalommal.

A gerinc alsó részének túlzott görbületét, mely fokozott terhelést ró a deréktáji izmokra, főleg a csípőcsont dőlésszöge határozza meg. A gerinc görbületét olyan gyakorlatokkal lehet csökkenteni, melyek a csípőcsont felső részét hátrafelé, a normális pozícióhoz közelítik. Ilyen gyakorlat például a hasizmok erősítése (azaz rövidítése) és a combizmok nyújtása (azaz hosszabbítása). A súlyemelők által használt övek viselése a hát sérüléseinek megelőzésében segíthet.

| súlyemelő-derék, deréktáji izmok, túlerőltetés
2009-02-26 09:52:34
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop