Tudjon meg többet az SPA-ról

A spondylitis ankylopoetica (SPA) egy gyulladásos betegség, mely elsősorban a gerinc ízületeit érinti, és súlyos fájdalmat, deréktáji merevséget okoz. Az SPA lassan halad előre, rendszerint 45 éves kor előtt kezdődik és hatása egész életen át fennáll.

| InforMed Hírek29   InforMed

Kép: Orthobullets

Az SPA korai jelei:

  • Lassan vagy fokozatosan kezdődő deréktáji fájdalom
  • Kora reggeli deréktáji merevség, mely mozgás hatására csökken vagy elmúlik
  • Fáradtság
Az SPA az arthritisek egy formája, ami kezelés nélkül romlik, így a korai diagnózis fontos. Tipikusan korai felnőttkorban kezdődik és nagy hatással lehet az Ön mozgására és életminőségére.
Jó hír, hogy korszerű kezelési eljárások is hozzáférhetőek, amelyek gyorsan és hatékonyan csillapítják a tüneteket és javíthatják a mozgáskészségét, hogy teljes életet élhessen.

Mi okozza az SPA-t?


Az SPA pontos oka ismeretlen. Azt azonban tudjuk, hogy a betegség hajlamos a családban való halmozódásra. Ahogy hajszínünket és vércsoportunkat szüleinktől örököljük, szintén örököljük szervezetünk szövettípusát. Egy szövettípus, a HLA-B27-ként ismert szövettípus, mely a teljes népesség csak 7%-ában található, jelen van az SPA-val élő betegek közel 93%-ában.

Hogyan érinti az SPA a gerincet?

A spondylitis a gerinc ízületeinek gyulladását jelenti. Amint a gyulladás csökken és a gyógyulás veszi át a helyét, új csont nő ki a csigolyák két oldaláról és azokat összekapcsolja. Ez ízületi merevséget okoz, amit ankylosisnak hívunk.

A csigolyákat összekapcsoló és megtámasztó szövetek (inak és szalagok) gyulladása fájdalmat okozhat a bordákban, a vállakban, a csípőkben, combokban, lábszárakban éppúgy, mint a gerincoszlop csontos részein. Azonban az SPA-ban a fő probléma a deréktáj ízületeinek érintettsége, ahol a gerinc a csípőcsonttal ízesül (ez sacroiliacalis vagy SI ízületként ismert).

| spondylitis ankylopoetica, SPA, Bechterew-kór, gyulladásos gerincbetegség
2023-01-19 15:44:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop