Hirdetés
Hirdetés

Viselkedésterápiával a derékfájás ellen

A legtöbb felnőttnek életében valamikor fáj a dereka. Van, akinél pár nap alatt elmúlik, de a legtöbb embert visszatérően kínozza. Egy brit kutatás most új gyógymódot ajánl. A fájdalom kezelésében segíthet a beteg gondolkodása, de nem pszichoterápiáról van szó.

gerincpanaszok, derékfájás, viselkedésterápia | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A kutató 701 beteg bevonásával kezdett vizsgálatot. Valamennyivel konzultáltak a vizsgálat elején mintegy 15 percen át, hangsúlyozva az aktív életmód, az ágynyugalom kerülése és az esetleges fájdalomcsillapítás előnyeit. A betegek tájékoztató irodalmat is kaptak.

A résztvevők mintegy egyharmadánál nem történt további beavatkozás, rájuk bízták, milyen segítséget kérnek. A többiek hat alkalommal viselkedésterápián vettek részt mintegy három hónapon át.

A terápiás ülések a betegek derékfájással kapcsolatos gondolataira és viselkedésére irányultak. Ha az emberek képesek azonosítani negatív hiedelmeiket, meg tudják változtatni a viselkedésüket.

Három hónap elteltével a viselkedésterápia hatása vetekedett a fizikoterápia és az akupunktúra eredményeivel.

Egy év után a viselkedésterápiás csoportban közel kétszer annyi beteg számolt be arról, hogy már nem fáj a dereka, mint három hónap után (59, illetve 31 százalék). 65 százalék volt megelégedve a kezeléssel, szemben a csoportterápián részt nem vevők 43 százalékával.

A kutatók megállapítják, hogy noha nincs mindenki számára egyformán alkalmas gyógymód, a kognitív viselkedésterápia a derékfájás hasznos és olcsó kezelése lehet.
| gerincpanaszok, derékfájás, viselkedésterápia
2010-03-11 12:54:28
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop