ÚJ

Fejsérülések (gyermek)

Gyermekekben a sérülések miatt bekövetkező halálesetek nagy százalékát a fejsérülések és szövődményeik okozzák. Súlyos fejsérülések komolyan károsíthatják a fejlődő agyat, megzavarják a gyermek testi, intellektuális és érzelmi fejlődését, hosszú távú rokkantságot okoznak. A legtöbb fejsérülés azonban enyhe.


Fejsérülés okozta betegségek

Néhány sajátos betegséget fejsérülések okoznak, például a trauma utáni epilepsziát, afáziát, apraxiát, agnóziát és amnéziát.


Afázia

Az afázia a beszédképesség elvesztését jelenti, ami az agyi beszédközpont sérülése miatt keletkezhet.


Amnézia

Teljes vagy részleges képtelenséget jelent a jelen vagy a távoli események felidézésében. Az amnézia okai csak részben ismertek. Az agy sérülése okozhat emlékezetkihagyást a sérülés előtti (retrográd amnézia) vagy utáni eseményekre (trauma utáni amnézia). A sérülés súlyosságától függően az amnézia többnyire csak percekig vagy órákig tart, és kezelés nélkül is elmúlik. Súlyos agysérülések után azonban maradandó lehet.


Agnózia

Ritka betegség, amelyben a beteg látja és érzékeli a tárgyakat, de azok szerepét és működését nem képes felismerni.


Fejsérülések típusai

A fejsérüléseknek sok fajtája lehet, például koponyatörés, agyrázkódás, agyzúzódás és szakadás, illetve koponyaűri vérömleny (hematóma). A koponyatörés a koponyacsont törését jelenti.


Koponyaűri vérömleny

Vérömleny az agyon belül, vagy az agy és a koponya között alakulhat ki. Koponyaűri vérzések sérülés vagy szélütés következtében jöhetnek létre. Sérüléshez társuló koponyaűri vérömlenyek általában vagy a külső (kemény) agyhártya alatt szubdurális vérömleny, vagy a külső agyhártya és a koponya között epidurális vérömleny alakulnak ki.


Agyzúzódás és szakadás

Az agyzúzódást rendszerint a fejre mért közvetlen erős ütés okozza. Az agyszövet szakadása gyakran látható fejsebbel és koponyatöréssel jár együtt.


Agyrázkódás

Az agyrázkódás agysérülést követő rövid eszméletvesztést és néha emlékezetkihagyást is jelent, amely nem jár szembetűnő fizikai károsodással. Az agyrázkódás agyműködési zavart okoz, látható szerkezeti károsodás nélkül. Az agy koponyán belüli ütődésétől függően kisebb fejsérülés után is jelentkezhet. Az agyrázkódás a beteget némileg zavarttá, fejfájóssá és rendellenesen aluszékonnyá teheti. A legtöbb beteg néhány órán vagy napon belül felépül.


Agyi területek sérülései

Az agy legkülső rétegének, az agykéregnek a sérülése rendszerint károsítja a gondolkodás képességét, az érzelmi működéseket és a normális viselkedést. Mivel az agykéreg egyes területei általában különféle viselkedésekért felelősek, a sérülés pontos helye és kiterjedése meghatározza a károsodás típusát.


20 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop