ÚJ

Gerincvelő összenyomatás

Normális esetben a csontos gerinc védi a gerincvelőt, de bizonyos betegségekben nyomás alá kerülhet, ami gátolja a megfelelő működést.


Lábszárizom sérülések

A lábszárizmok sérülésein a sípcsont melletti izmok fájdalmas elváltozását értjük. A sérülés szokásos oka a lábszár hosszan tartó, ismételt igénybevétele, terhelése. A sípcsont mellett két izomcsoport sérülékeny. A fájdalom helye attól függ, hogy a sérülés melyik izomcsoportot éri.


Láb fáradásos törései

A láb fáradásos törései alatt a csont apró repedéseit értjük, melyek gyakran ismétlődő és erőteljes igénybevétel után keletkeznek.


Benőtt köröm a lábujjon

Benőtt körömnek nevezzük azt az elváltozást, ha a köröm széle belenő a környező bőrbe. Benőtt köröm jön létre, ha az eltorzult lábkörmök nem rendesen, hanem a bőr irányába nőnek, vagy amikor a köröm melletti bőr az átlagosnál gyorsabban növekszik, és beborítja a köröm egy részét. A köröm benövését súlyosbíthatja keskeny, szoros cipők viselete, és ha a körmöt helytelenül vágják (ívesen, a szélét is levéve, nem pedig egyenesen, keresztirányban).


Hátsó sípcsonti ideg fájdalma

A hátsó sípcsonti idegfájdalom a boka, a lábfej és a lábujjak tájékának fájdalma, melyet a sarkat és a talpat ellátó ideg (hátsó sípcsonti ideg) nyomása vagy károsodása okoz.


Sarkantyú

A sarokcsonton keletkező csontnyúlványok olyan kinövések, melyek a sarokcsonthoz kapcsolódó inak vagy ún. faszciák (a csonthoz kapcsolódó kötőszövet) fokozott húzó hatása miatt keletkeznek.


Sever-betegség

A Sever-betegség gyermekekben jelentkező sarokfájás, melyet az ízületi porc sérülése okoz. A sarokcsont (kalkaneusz) a növekedés során két részből áll. A végleges megszilárdulásig, melyre 8-16 éves kor között kerül sor, a két részt porc köti össze, mely a csontnál lágyabb anyag. Heves mozgás vagy túlzott erőltetés hatására a porc eltörhet, s ez fájdalmat okoz, általában a sarok széleinél.


Talp és lábujjak fájdalma

A láb párnázott részének fájdalmát általában a lábujjak közötti idegek károsodása vagy a lábujjak és a lábközépcsontok közötti ízületek sérülése okozza.


Lábtörések

A lábnak szinte bármelyik csontja eltörhet (fraktúra). A törések jelentős részében nincs szükség műtétre, máskor viszont csak ezzel kerülhető el a mozgás végleges romlása. A törött csont feletti terület általában megduzzad és fáj. Ha a környező lágy szöveteket is zúzódás éri, a duzzadás és a fájdalom a töréssel szomszédos részekben is érződik.


Lábkörmök elszíneződése

A körmök színe és állapota sokféle hatásra megváltozhat. Ha egy súlyos tárgyat ejtünk a lábujjunkra, a sérülés miatt a köröm alatt vér gyűlik össze, és emiatt elfeketedik.


| 21 | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop