ÚJ

Porcképzés mágnessel

Egy michigani ortopédsebész szerint az ízületek károsodott porcos részeit úgy lehetne regenerálni, hogy mágnessel sejteket vonzzunk a sérült területre. A módszer kitalálója, Alan Halpern úgy véli, hogy ezzel sikerült megalkotnia a porcpótlás olcsó és kevésbé veszélyes módját.


Gyakran rosszul kezelik a sport eredetű agyrázkódásokat

Egyes kutatók szerint az agyrázkódások "pályaszéli tesztjei" miatt sok enyhébb agyi sérülés maradhat orvosi ellátás nélkül a főiskolai, amatőr sporteseményeken, ami a sportolók agyi működésében hosszútávú károsodásokat eredményezhet.


A piercing problémát okozhat a sürgősségi ellátás során

A piercing elterjedésével az emberek mindenütt kísérleteznek az ékszerrel, a szemöldöktől a mellbimbókon át egészen az intim részekig. Egy újonnan megjelent tanulmányból megtudhatjuk, hogy a testékszerek komoly kihívást jelentenek a sürgősségi ellátásban dolgozó orvosok számára.


Ultrahanggal gyorsabban gyógyulnak a csontok

Egy új kutatás eredményei szerint a pulzáló, alacsony intenzitású ultrahang meggyorsíthatja a törött csontok gyógyulását.


A háti és ágyéki gerinc sérülései

A mellkas, aminek a csontos vázát a gerinc mellett a bordák és a szegycsont alkotja, viszonylag kevés mozgást enged meg, így a háti szakasz a gerinc legkevésbé mozgékony része. E miatt a ketrecszerű váz miatt a gerinc viszonylag jól védett, általában csak direkt sérülések során sérül. Többnyire magasból a gerincre eső tárgyak, közlekedési baleset során a mellkas összenyomása vezet a háti gerinc sérüléséhez, újabban, szerencsére még csak külföldön, a lőtt sérülések között emelkedett a gerincsérülések száma.


Lúdtalp vagy bokasüllyedés?

Lábunkat mind a filogenetikai fejlődés, mind a növekedés során a két lábra állás fokozott megterhelésnek, állandó erőbehatásoknak tette, illetve teszi ki. Csontvázrendszerünk, a csontok, szalagok, izmok és ízületek által fiziológiás körülmények között kialakított boltozatok egyensúlya több ok miatt sérülhet. Sokszor hozzák kétségbeesett szülők 1-2 hete járó gyermeküket orvoshoz, hogy furcsán járnak.


A biztosítási baleset tényének megállapítása

Mi számít biztosítási balesetnek?


A gerinces ember

A háttal mint testtájékkal kapcsolatos problémák hátterében igen sokszor szó szerint "meghúzódik" valami. Ez természetesen minden szinten értendő, mert ha figyelemmel kísérjük életünk eseményeinek alakulását és az ahhoz fűződő lelki és szellemi viszonyunkat, akkor észrevehetjük, hogy azok változása testi mivoltunkra is kihat.


A csípő kopása esetén

A csípő kopása gyakran ismeretlen okból alakul ki, ilyenkor általában kétoldali a betegség.


A bokaízület artroszkópiája

A PAMK baleseti sebészeti osztályán hét éve végezzük a bokaízületi sérülések, megbetegedések bizonyos típusainak artroszkópos ellátását. Ezeket a műtéteket a térdízületben elvégzett kellő számú csőtükrözés után, megfelelő jártasság elsajátítását követően kezdtük el rutinszerűen alkalmazni. Ennek oka a bokaízület nehezebb vizsgálhatósága. Anatómiai felépítése speciális, illetve aránylag kevesebb olyan sérüléstípus létezik, amelynél végleges ellátást tudunk biztosítani.


| | | 23 |

Web Design & Development Prowebshop