ÚJ

Gyomorsérülés ellátása

Leggyakrabban áthatoló, de tompa hasi sérüléseknél is sérülhet a gyomor, esetleg a trauma hatására a már meglévő – gyakran a sérült által ismert és kezelt - fekély is átszakadhat, kilyukadhat. A hasüregbe jutó gyomortartalom hashártyagyulladáshoz vezet, mely még ma is életveszélyes állapotnak tekinthető.


Lépsérülés ellátása

Leggyakrabban a bal mellkasfélen az alsó bordák magasságában, vagy a has bal oldalának felső részén történt tompa, vagy áthatoló sérülés következtében sérülhet a lép is. A lépet finom tok veszi körül, melynek szakadása mindig vérzéshez vezet, melynek erőssége a lépsérülés nagyságától függ


Májsérülés

A hasüreg felső részét érő tompa vagy áthatoló sérülés okozhat különböző nagyságú és mélységű repedéseket, szakadásokat a máj szövetében, mely vérzéssel jár. A nagyobb epeutak, vagy az epehólyag sérülése epefolyáshoz, az epevezetékbe kerülő vér pedig az epevezetéket elzárja és sárgaságot okoz.


A mellkas megnyitása

Tompa, vagy áthatoló mellkasi sérülés következtében nagyfokú tüdővérzés és légáteresztés léphet fel. Mellkas röntgen, illetve CT vizsgálat után a mellüreg megnyitását külön erre szolgáló műszerekkel végzik.


Rekeszizom sérülés

A baloldali rekeszizom szakadásán keresztül hasűri szervek türemkedhetnek részlegesen, vagy teljesen a bal mellüregbe. Ez az állapot nem csak a keringést és légzést rontja a szív és tüdő nyomatása által, hanem a mellüregbe került szervek vérellátásának zavarához is vezethet. A gyomor-, vagy bélfal elhal, ezen keresztül kórokozók, gyomor- vagy béltartalom jut a mellüregbe, mely életveszélyes gyulladás forrása.


Vérgyülem eltávolítása a mellkas feltárásával

Tompa, vagy áthatoló mellkasi sérülés hatására mellűri vérgyülem alakulhat ki, mely nem kellő eredményességgel és kellő időben történt szívó-kezelés esetén megalvad, a tüdőt összenyomva légzési nehezítettséget okozhat.


Szívsérülés ellátása

A szív varratát leggyakrabban a szív valamelyik üregébe (pitvar, vagy kamra), vagy a szíven teljesen áthatoló sérülés – leggyakrabban szúrás – esetén végezzük, a beszállítástól számított legrövidebb időn belül.


Teljes tüdőeltávolítás

Erre a beavatkozásra az adott tüdőfél nagyfokú roncsolódása, a tüdő ereinek (tüdőartéria és vénák), valamint a főhörgőnek (jobb illetve bal) repedése, szakadása miatt kerülhet sor.


Tüdőszegmentum és tüdőlebeny eltávolítása

Tompa, vagy áthatoló mellkasi sérülés, ha nagyfokú tüdővérzéssel és légáteresztéssel jár, mellkasröntgen vizsgálat után azonnal műtétet végzünk.


A mellhártya-megvastagodás eltávolítása mellkasi feltárással

Nem gyógyuló, vagy nem kezelt mellűri vérgyülem esetén a tüdőt és a mellkasfalat belülről fedő mellhártya egy idő után megvastagodik, un. pleura callus képződik, mely akár több cm vastag is lehet; emiatt a tüdő részlegesen, vagy teljesen képtelen kitágulni, a mellkasfal mozgása korlátozódik. Ilyen esetben mellhártyakérget kiirtjuk.


| | 12 | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop