ÚJ

A váll krónikus instabilitása

Mivel a vállízület mozgása igen sokirányú, ennek ára az ízület stabilitása. Az ízületi tok csontos alapja nagyon sekély, az ízületet a vápa porcos pereme és a környező inak és izmok stabilizálják. Ha ezek a képletek sérülnek, az ízület instabillá válik, és a visszatérő ficamok elkerülhetetlenek lesznek. A ficamok történhetnek előre, hátra vagy különböző irányokba.


A rotátor köpeny (forgató izomcsoport) sérülései

A rotátor köpeny a forgató izmok inainak köpenyszerű képződménye, mely az ízületi tokot szorosan körülveszi és az ízület stabilizálásában játszik fontos szerepet. Az izomköpeny betegségei három alapvető mechanizmusra vezethetők vissza. Az izomköpeny fáradásos elfajulása, sérülése, illetve a vérellátás károsodása.


A kulcscsont és a lapockanyúlvány közötti ízület sérülései

Vállra eséskor részleges ficam jöhet létre az ízületben; ha súlyosabb a sérülés, a kulcscsont és a lapocka közötti szalagok is elszakadhatnak, így az ízület teljes ficam keletkezik. Jellemzően a sérült egy ujjal rá tud mutatni a sérült területre.


Lapockatörések

Többnyire nagy erőbehatások következtében keletkeznek, gyakran együtt járva bordatöréssel. Jellemzően a váll mozgása fájdalmas, de mozgásterjedelme teljes. A röntgen képen a lapocka testének vagy nyakának törése ábrázolódik.


Vállficam

A vállficam gyakori sérülés; a felkarcsont feje általában előre, illetve a hónaljárok felé történik, a hátsó ficam ritka, epilepsziás roham vagy súlyos áramütés után gyakoribb.


Egyre gyakoribb a kutyaharapás

Meredeken emelkedett a brit kórházakban kutyaharapás miatt kezelt betegek száma. A statisztikai adatok szerint az elmúlt négy évben évente már közel 3800 eset fordul elő, ami több mint 40 százalékos emelkedést jelent.


Remény a gerincvelősérülteknek

Brit tudósok úgy vélik, igen fontos lépést tettek a gerincvelősérülések kezelésében, a cambridge-i egyetem kutatói által kikísérletezett kezelési mód ugyanis lehetővé teszi a gerincvelő sérült idegrostjainak regenerálódását.


Gyakoriak a térdsérülések a síszezonban

Egyre többen töltik a téli vakációt külföldön síeléssel vagy snowboardozással – erről tanúskodnak a mind gyakoribb térdsérülések is, különösen a nők körében, ezt elsősorban a kezdők nem kielégítő fizikai állapota okozza.


Derékfájás kezelése akupunktúrával

Egy német kutatócsoport vizsgálata szerint az akupunktúrával kezelt betegek közel felének csökkentek deréktáji fájdalmai, sőt, a csupán imitált akupunktúra (placebo) is szinte ugyanolyan hatásosnak bizonyult. A hagyományos kezeléssel csak a betegek egynegyedénél értek el javulást.


Jegelés vagy melegítés?

A napi gyakorlatban gyakran ajánljuk egy sérült terület jegelését illetve melegítését. Az alábbiakban összefoglaljuk, melyik módszert mikor alkalmazzuk.


| | | | | 15 | | | | |

Web Design & Development Prowebshop