ÚJ

Az FDA törzskönyvezte a mesterséges nyaki porckorongot

A Prestige Cervical Disc néven forgalmazott mesterséges porckorong az első, amelyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala elfogadott.


A derékfájás oka a két lábon járás

A gyakori derékfájás okát kutatva, egy szakember új elméletet állított fel arról, mikor állt az ember két lábra. „Az első nyomot egy régészeti lelet adta: az ember és a majom közös ősének 21 millió éves gerincoszlopa nagyon hasonlít az emberére” mondja dr. Aaron Filler, a Los Angeles-i Cedars Sinai-központ munkatársa, orvos, antropológus.


Őssejtek a csontszövet pótlására

Holland kutatók azt vizsgálták, milyen fejlődés tapasztalható a betegség vagy baleset következtében károsodott csontszerkezet helyreállításában.


A krónikus hátfájás jelei az agyban

Német kutatók egy csoportja megállapította, hogy a krónikus hátfájással küszködők agyában apró szerkezeti elváltozások észlelhetők. A kutatók szerint ez bizonyíték arra, hogy a betegség valóságos, és egyben alapul szolgálhat a kezelési megoldások kutatásához is.


Csípőprotézis beültetés fiatalabbaknál

A csípőprotézist kiváltó viszonylag új módszerrel már a 40-50-es korúaknál is beültethető protézis, nekik eddig ugyanis várniuk kellett, míg elérik a 60-as éveiket.


A porckorongsérv műtéti beavatkozással sem gyógyul jobban

Az erős fájdalommal járó porckorongsérvvel kapcsolatban két nagyszabású, az amerikai kormány által megrendelt vizsgálatot is lefolytattak, de nem találtak egyértelmű okot arra, hogy a beteg inkább a műtétet válassza, semmint a kezelés más formáit.


A teniszkönyök újszerű kezelése

A teniszkönyök fájdalmas kórkép, az alkar izmainak túlzott igénybevétele okozza. Nem feltétlenül van köze ahhoz, hogy valaki valóban teniszezik-e. A Stanford-egyetem kutatói igen jó eredményeket értek el egy újszerű kezelési móddal.


Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése

Az ínhüvelygyulladás fő oka a kéz túlerőltetése vagy tartós, helytelen terhelése. Van-e segítség akut helyzetben? Hogyan előzhetők meg a panaszok?


Tippek hátfájósoknak

Feküdni, állni, ülni -azt gondolhatnánk, ennél nincs is egyszerűbb! Hiszen születésünk óta tudunk feküdni, önállóan ülni pedig már néhány hónappal első születésnapunk előtt. Aztán megtanulunk állni, ugrálni, futni. A gyerekek élnek is lehetőségeikkel: a világ semmilyen hatalma sem kényszeríthetné őket arra, hogy nyolc órán keresztül egy széken üljenek. Nem is fáj a hátuk!


Egyre gyakoribb az RSI

Az ismétlődő megerőltetés okozta sérülés (RSI – repetitive strain injury) közel 450 ezer britet érint, és 2003-2004-ben 4,7 millió kiesett munkanapot okozott. A mozgásszervi betegségekkel foglalkozók „sokkolónak” tartják ezeket a számokat. A panaszokat az állandó, monoton mozdulatsorok, leggyakrabban a számítógépen végzett munka okozzák.


| | | | | | 16 | | | |

Web Design & Development Prowebshop