ÚJ

Csigolyaplasztika – egy vitatott eljárás

1993-ban alkalmazták először azt az eljárást, amelynek során a csontritkulás következtében eltört csigolyába csontcementet fecskendeztek be. A vertebroplasztikának nevezett beavatkozás sokak fájdalmát csillapította, ám sem hatásmechanizmusa, sem a kimenetele még nem ismert. Három év alatt, 2001 és 2004 között a beavatkozások száma közel megduplázódott, 14 ezerről 27 ezerre.


A gyermekek fejsérülésének megítéléséhez nem kell a koponyaröntgen

Gyermekek fejsérülésének kivizsgálásánál el lehet hagyni a koponya röntgenfelvétel készítését, állítják skót kutatók vizsgálati eredményeikre hivatkozva az Archives of Diseases in Childhood augusztusi számában.


Törött csontok gyógyítása nanoszálak segítségével

A baleset vagy valamilyen betegség folytán sérült csontok gyógyítására, úgy tűnik, új eszköz van a kutatók kezében.


Lábfájdalom – az elhízás újabb kockázata

Ortopéd orvosok szerint az elhízás olyan mérteket öltött, hogy az elhízással összefüggő kockázatok listájára a stroke, diabétesz és a szívbetegség mellé újabban felkerültek a láb- és bokatáji fájdalom is.


Derekas emberek (2.) Gerincpanaszok nélkül...

Derekunk rendkívül sérülékeny. Így senkit sem lep meg az az adat, mely szerint a felnőttek több mint 80%-a életében legalább egyszer szenved derékfájástól... Cikkünk második részében tovább folytatjuk a gerincpanaszok enyhítésére, megelőzésére szolgáló gyógymódok felsorolását.


Derekas emberek 1. - Gerincpanaszok nélkül...

Derekunk tartja testsúlyunk java részét, így majdhogynem természetes, hogy ez a testtájunk rendkívül sérülékeny. A felnőttek több mint 80%-a szenved derékfájástól legalább egyszer az életében. Ráadásul az érintettek több mint felénél vissza is térnek a panaszok...


Mesterséges ínak és ízületek pókhálóból

A pókhálóból készült szintetikus anyag rövidesen alkalmas lesz mesterséges ínak és ízületek készítésére, állítják európai orvosok.


Degeneratív ("kopásos") gerincbetegségek

A nemzetközi statisztikák szerint az iparilag fejlett országokban a felnőtt lakosság mintegy 90 százaléka szenved életének egy periódusában nyak-, hát- vagy derékfájástól. A panaszok egy része hirtelen kezdődik (akut tünetek), máskor lappangva, fokozatosan jelentkeznek (krónikus), néha heveny szakaszba is átmehetnek.


Fókuszpontban: a gerincpanaszok

Mintha egy vírusos megbetegedésről lenne szó, olyan tömegesen fordul elő napjainkban a hátfájás ­ különösen a 20-30 éveseknél.A fiatal nők még inkább veszélyeztetettek, mint a fiatal férfiak. Mi történik tulajdonképpen a hátunkban? Ma mártudjuk,hogy a hátproblémák mögött csak ritkán húzódik meg valamiféle kóros elváltozás, például sérült porckorong, eldeformálódott csigolya, ingerelt ideg vagy gerincferdülés. A 15 év felettieknél szinte kivételnél nélkül kisebb-nagyobb elváltozást lehet felfedezni. Mégis, egyesek egyáltalán nem éreznek fájdalmat, mások pedig, akiknél alig észlelhető valamiféle rendellenesség, hihetetlenül szenvednek. Talán szimulálnak? Nem, semmiképpen sem.


A térdízület leggyakoribb elváltozásainak áttekintése

Betegség Tünetei Kezelés módjai Belső meniszkusz Ízületi duzzanat, mozgás Hűtés, sérülés közben a térdben szúró gyulladáscsökkentők   fájdalom, a mozgás adása, műtét,   terjedelme korlátozott, a gyógytorna   térd nyújtáskor elakadhat   Külső meniszkusz Ízületi duzzanat, mozgás Gyulladáscsökkentők sérülés közben a térd fájdalmas, a adása, műtét,   mozgás terjedelme gyógytorna   korlátozott, a térd ritkán     elakadhat, guggolás közben     a térd kattog, külső oldalon     szúró fájdalom   Ciszták Térdhajlatban hátul illetve Műtét, gyógytorna   oldalt duzzanat tapintható   Elülső Terhelésre fokozódó Műtét egyedi keresztszalag fájdalom, instabil térd, megítélés szerint, sérülés egyes mozgásokat nem tud gyógytorna   végrehajtani, „mintha     kiugrana"   Hátulsó Terhelésre fokozódó Gyógytorna, esetleg keresztszalag fájdalom, instabil térd műtét sérülés     Belső vagy külső Instabil térd, egyes Gyógytorna, esetleg oldalszalag sérülés mozgásokat nem tud műtét   végrehajtani, a hajlítás vagy     a nyújtás nem teljes   Ízületi testek Villámszerű fájdalom, térd műtét, gyógytorna   elakadása, „mintha valami     vándorolna az ízületben"   Ízületi Duzzadt, a térd feszül, Jegelés, belhártyagyulladás kényszertartás gyulladáscsökkentők     adása, térdcsapolás,     gyulladásos góckeresés Térdkalács Térdhajlításkor a térd elülső Gyógytorna, egyedi porcpuhulás részén a térd fáj, kattog megítélés alapján   lépcsőn járás fájdalmas műtét Ízületi fertőzés Magas láz, fokozatosan Műtéttel csőrendszer   merevvé váló térd, éles beépítése,   feszítő fájdalom az izületben antibiotikumos kezelés Porckopás, artrózis Minden lépésnél, mozgásnál Artroszkópiás   fájdalom, mozgás beszűkülés műtéttel a porc felszín     javítása vagy súlyos     esetben protézis     beépítése


| | | | | | | 17 | | |

Web Design & Development Prowebshop