Legutóbbi cikkek

Kíméletesebb térdprotézis beültetés

A térdprotézis beültetést általában hosszú és fájdalmas gyógyulási szakasz követi. Egy új eljárással azonban nagymértékben megkönnyíthető a gyógyulás folyamata.


Őssejtek sportolók porcsérüléseinek kezelésére

Spanyol kutatók élsportolók porcsérüléseinek kijavításán folytatnak kísérleteket őssejtek segítségével.


Egyre gyakoribb az RSI

Az ismétlődő megerőltetés okozta sérülés (RSI – repetitive strain injury) közel 450 ezer britet érint, és 2003-2004-ben 4,7 millió kiesett munkanapot okozott. A mozgásszervi betegségekkel foglalkozók „sokkolónak” tartják ezeket a számokat. A panaszokat az állandó, monoton mozdulatsorok, leggyakrabban a számítógépen végzett munka okozzák.


Csigolyaplasztika – egy vitatott eljárás

1993-ban alkalmazták először azt az eljárást, amelynek során a csontritkulás következtében eltört csigolyába csontcementet fecskendeztek be. A vertebroplasztikának nevezett beavatkozás sokak fájdalmát csillapította, ám sem hatásmechanizmusa, sem a kimenetele még nem ismert. Három év alatt, 2001 és 2004 között a beavatkozások száma közel megduplázódott, 14 ezerről 27 ezerre.


A gyermekek fejsérülésének megítéléséhez nem kell a koponyaröntgen

Gyermekek fejsérülésének kivizsgálásánál el lehet hagyni a koponya röntgenfelvétel készítését, állítják skót kutatók vizsgálati eredményeikre hivatkozva az Archives of Diseases in Childhood augusztusi számában.


Törött csontok gyógyítása nanoszálak segítségével

A baleset vagy valamilyen betegség folytán sérült csontok gyógyítására, úgy tűnik, új eszköz van a kutatók kezében.


Lábfájdalom – az elhízás újabb kockázata

Ortopéd orvosok szerint az elhízás olyan mérteket öltött, hogy az elhízással összefüggő kockázatok listájára a stroke, diabétesz és a szívbetegség mellé újabban felkerültek a láb- és bokatáji fájdalom is.


Derekas emberek (2.) Gerincpanaszok nélkül...

Derekunk rendkívül sérülékeny. Így senkit sem lep meg az az adat, mely szerint a felnőttek több mint 80%-a életében legalább egyszer szenved derékfájástól... Cikkünk második részében tovább folytatjuk a gerincpanaszok enyhítésére, megelőzésére szolgáló gyógymódok felsorolását.


Derekas emberek 1. - Gerincpanaszok nélkül...

Derekunk tartja testsúlyunk java részét, így majdhogynem természetes, hogy ez a testtájunk rendkívül sérülékeny. A felnőttek több mint 80%-a szenved derékfájástól legalább egyszer az életében. Ráadásul az érintettek több mint felénél vissza is térnek a panaszok...


Mesterséges ínak és ízületek pókhálóból

A pókhálóból készült szintetikus anyag rövidesen alkalmas lesz mesterséges ínak és ízületek készítésére, állítják európai orvosok.


| | | | | | | | | 19 |

Web Design & Development Prowebshop