Hideg idő - ÁNTSZ: az extrém hideg sokak számára kockázatot jelent

Az extrém hideg napokon, amikor az átlaghőmérséklet mínusz 3,9 fok alatt van, különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden a hivatalos Facebook-oldalán.

kihűlés | MTI Hírek 2012 ;9
A kihűlés és a fagyhalál veszélye viszont nemcsak a szabad térben, hanem bent is fennáll, ha valaki tartósan 14 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tartózkodik - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

A közlemény szerint a téli hónapokban általában magasabb a halálozások száma az összes halálokot tekintve, mint nyáron, megfigyelték például a havazás és a halálos szívrohamok közötti összefüggést is.

Mint kifejtették, a hőmérséklet és a halálozás összefüggése télen is kimutatható, bár nyáron sokkal szorosabb. Télen a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenzajárványok okozzák, az influenza terjedését a magasabb téli hőmérséklet segíti elő. A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe.

Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése mintegy két százalékkal növeli a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki - írta az ÁNTSZ.

Ráadásul ha a hideg csapadékkal és jegesedéssel is jár, nő a balesetek veszélye. Budapesti sürgősségi mentőhívások adatainak elemzése alapján megállapították: a 65 év felettiek körében az összes baleset aránya ilyenkor 5,5 százalékkal volt magasabb. Az extrém hideg napokon a legnagyobb mértékben a töréssel járó balesetek aránya nő.

A hideg hatásának mérséklésére az ÁNTSZ egyebek mellett a megfelelő öltözködést, meleg ételek és italok fogyasztását ajánlja. Mint írták, a hidegben is fontos legalább napi 2 liter folyadék fogyasztása, ha valaki kültérben sportol vagy dolgozik, a tömény alkoholos italok fogyasztását viszont nem javasolják, mivel az a kihűlést segíti.

Ezen felül a krónikus betegségben szenvedőknek azt tanácsolják: lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben, továbbá kérjék ki a kezelőorvosuk tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében Pintér Sándor belügyminiszter. A meteorológiai előrejelzés szerint a hideg mellett péntektől havazás is várható, akár 30-35 centiméternyi hó is hullhat.
| kihűlés
2012-01-31 17:45:41
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop