Megmászta a Matterhornt egy mind a négy végtagján amputált brit hegymászó

Megmászta a svájci Matterhornt egy brit férfi, Jamie Andrew állítása szerint ő az első mind a négy végtagján amputált hegymászó, aki feljutott a legendás hegycsúcsra.

fagyás, hegymászás, amputáció, bulvár | MTI Hírek13 | MTI
Az állítást száz százalékig nem sikerült ellenőrizni, de alátámasztotta a Hörnli Hut-i alaptábor vezetője, Kurt Lauber, aki nem ismer senkit, aki hasonló bravúrt végrehajtott volna korábban.

A férfi fagyás következtében vesztette el végtagjait 17 éve, amikor Franciaországban hegymászás közben egy hóviharban rekedt. Lábát térden alul, karját a könyöke alatt kellett amputálni.

A skót férfi a balesete után ismét megtanult járni, elkezdett síelni, hosszú távon futni, mielőtt visszatért volna szenvedélyéhez, a hegymászáshoz. Öt éven át edzett, mielőtt múlt csütörtökön két segítőjével nekiindult a 4478 méter magas alpesi csúcs meghódításának.

Az út nagy részén műlába és speciálisan kialakított botok segítségével haladt felfelé, ahol pedig mászni kellett, felső végtagjai maradékával tartotta magát a kötélen.

A 47 éves férfi 13 óra alatt járta meg a csúcsra és a visszafelé vezető utat, mintegy öt órával hosszabb idő alatt, mint az átlagos hegymászók.

A háromgyermekes családapa 2004-ben megmászta az 5895 méter magas Kilimandzsárót és több alpesi csúcsot is meghódított. 2014-ben már majdnem feljutott a Matterhornra is, de 250 méterre a csúcstól kénytelen volt visszafordulni.

| fagyás, hegymászás, amputáció, bulvár
2016-08-10 02:39:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop