A köszvény kiváltó okai

A köszvény az ízületi gyulladás különösen fájdalmas formája, gyakran fordul elő a láb- és kézujjakon. A súlyos köszvényes rohamok kivédhetők, ha tudjuk, mi váltja ki.

köszvény, húgysav, purin, artritisz urika, húgysav | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A fájdalmat fokozhatják egyes étkezéssel összefüggő tényezők, mint a vörös húsok vagy az alkohol, de az étkezéstől független dolgok jelentik a legfőbb kockázatot.

Az alábbiakra kell különösen ügyelni a fájdalom elkerülése érdekében.

Aszpirin

Az aszpirintól megemelkedik a vér húgysavtartalma, és egy bizonyos szint elérésekor lerakódik az ízületekben, különösen a nagylábujjnál. Az éles kristályok okozzák a fájdalmat.

Ha valaki alacsony dózisú aszpirint szed a szívbetegség megelőzése céljából, ne hagyja abba a köszvénytől való félelmében, igyekezzen inkább a többi rizikófaktort kiküszöbölni. Ha a húgysavszint még mindig magas lenne, gyógyszerrel kezelhető. Fájdalomcsillapításra köszvényeseknek az acetaminophen- vagy ibuprofen-tartalmú gyógyszereket ajánlják a szakemberek.

Vízhajtók

A vízhajtók úgy csökkentik a vérnyomást, hogy kihajtják a szervezetből a vizet és a sót, ugyanakkor viszont gátolják a vese húgysav kiválasztását. Ezekben az esetekben a vízhajtót együtt ajánlatos szedni olyan gyógyszerekkel, amelyek lassítják a húgysav termelődését.

Kiszáradás

Kiszáradáskor emelkedik a vér húgysav koncentrációja, és az arra fogékonyaknál kifejlődik a köszvény. Igyon megfelelő mennyiségű (kb. napi másfél liter) vizet.

Túlsúly

Nem elég csak a köszvény szempontjából kifejezetten káros ételeket (hús, alkohol, cukros üdítők) kerülni, hanem a köszvényre hajlamosaknak a testsúlyukkal is vigyázni kell. Kutatások igazolják, hogy a felesleges kilók fokozzák a köszvény kockázatát, mert további húgysavtermelésre serkentik a szervezetet és gátolják a kiválasztást.

Böjtölés, koplalás

Ha valaki mind a testsúlyát, mind a húgysavszintjét a megfelelő tartományban akarja tartani, felejtse el a gyors, éhezéssel, böjtöléssel elérhető fogyást. Koplaláskor a szervezetben megemelkedik a ketonok szintje, és ez is növeli a köszvény kockázatát.

Menopauza

A változó kor kellemetlen következménye lehet a köszvény. Az ösztrogén ugyanis segíti a vesék húgysav kiválasztását, a menopauzában viszont csökken az ösztrogén szint. Mivel ez az állapot nem elkerülhető, igyekezzen a többi kockázati tényezőt kizárni.

Sérülések

Ha beüti a lábujját, az nem csak néhány órán át okoz kellemetlenséget, hanem az arra érzékenyeknél fokozhatja a köszvény esélyét. A sérült ízületekben ugyanis könnyebben rakódnak le a húgysavkristályok.

Kényelmetlen lábbeli

Igaz, hogy azt az összefüggést még nem vizsgálták, de a nem megfelelő lábbeli viselése is megnövelheti a köszvény esélyét. Bármilyen csinos is, a köszvényre hajlamos nők ne viseljenek tűsarkú cipőt.

Családi kórtörténet

Sajnos a köszvényesek mintegy 20 százalékának a családjában is előfordult már ez a betegség. Ennek a tudatában fokozottan kerülni kell az életmóddal befolyásolható kockázatot. Legnagyobb a rizikó a negyvenes éveikben járó férfiaknál és a menopauza után levő nők esetében.

Kapcsolódó rovatok:

Diéta betegségekben
Gyógyszerek
Diéta, fogyókúra
Menopauza
Sérülések és mozgásszervi betegségek


| köszvény, húgysav, purin, artritisz urika
2017-03-15 21:22:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop