Hirdetés
Hirdetés

A köszvény okai, tünetei, kezelése

A köszvény az arthritis (ízületi elfajulás) egyik fajtája, amelyet az ízületekben lerakódó húgysav okoz. A húgysavháztartás felborulása miatt kialakult apró kristályok fájdalmas rohamokat okozhatnak. Igen gyakori betegség.

köszvény, diéta, kockázat | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A köszvény tünetei a hirtelen fellépő fájdalom az érintett ízületben, amely meleg, duzzadt, vöröses lehet, még a legkisebb érintés is nagy kínokkal jár.

A leggyakrabban érintett ízületek a nagylábujjak tövénél, a térd, boka, csukló, valamint az ujjak. Az éles fájdalom egy idő után elmúlik, de eltarthat akár hetekig is.

A köszvény inkább a férfiak betegsége, általában a pubertás után jelentkezik, 75 éves korban a legsúlyosabb. A nők a menopauza után észlelik az első tüneteket. Az Egyesült Államokban a férfiak 10 százalékának vérében magas a húgysavszint, de csak egy kis részüknél alakul ki köszvény.

A kockázati tényezők közé tartozik az elhízás, a súlygyarapodás, különösen fiatal korban, a mérsékelt vagy súlyos alkoholfogyasztás, a magas vérnyomás és a vese elégtelen működése. Egyes gyógyszerek és betegségek szintén megemelhetik a húgysav szintjét.

Ha a beteg többszöri hirtelen jelentkező ízületi fájdalomról számol be, elsősorban a nagylábujjaknál, a bokában és a térdben, az orvos köszvényre gyanakodhat. Az ízületi folyadékból illetve a vérből vett mintából megállapítható a húgysav szintje.

A kellő mennyiségű folyadékbevitel segít megelőzni a rohamok kialakulását, és csökkenti a vesekő-képződés kockázatát. Az alkohol vízhajtó hatású, tehát kerülendő.

A megelőzés egyik fontos eszköze az étrend megváltoztatása. Kerüljük a purinokban gazdag ételeket, különösen köszvényes roham idején.

Az alábbiak tartalmaznak purint:

– belsőségek (máj, vese, mirigyek, velő)
– sertés-, marha- és bárányhús, szalonna
– vadhúsok
– bármely más hús nagy mennyiségben
– szardella, hering, makréla, kagyló
– zsír
– sör

Ajánlatos a zsírszegény tej és joghurt, valamint sok gyümölcs és zöldség fogyasztása. Fehérjeforrásként legyen az étrendben tojás, dió, és különféle magvak. Hús csak kis mennyiségben kerüljön a tányérra.

Fontos a sok folyadék, ez segíti, hogy a szervezet megszabaduljon a húgysavtól. Nem árt, ha a köszvényes betartja továbbá az alábbi tanácsokat:

– kerülje a gyors fogyást ígérő és szénhidrátmentes diétákat
– ne egyék túl sokat, alkoholt csak mértékkel fogyasszon
– ne szedjen nagy mennyiségben C-vitamint
– az alkoholok közül is különösen kerülendő a sör és a gabonapálinkák.

kép: sxc.hu
| köszvény, diéta, kockázat
2010-02-18 11:50:24
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop