Álköszvény

Az álköszvényt (kalcium-pirofoszfát-dihidrát kristályok lerakódása) fájdalmas ízületi gyulladás időszakos rohamai jellemzik. Az ízületi gyulladást a kalcium-pirofoszfát kristályok lerakódása okozza. Általában idősebb emberekben alakul ki, férfiakban és nőkben kb. egyforma arányban, és végül az érintett ízületek deformálódásához vezet.

| InforMed Hírek18   InforMed

Okok és tünetek

Az álköszvény oka ismeretlen. Előfordul más betegségek mellett, pl. ha a vérben kórosan magas a kalciumszint, a mellékpajzsmirigy-hormon túltermelése (hiperparatireózis) miatt, vagy ha a normálisnál magasabb a vas szintje a szövetekben (hemokromatózis), illetve ha alacsony a magnézium szintje a vérben (hipomagnezémia).

A tünetek rendkívül változatosak. Egyes betegekben fájdalmas ízületi gyulladás jelentkezik rohamokban a térdben, a csuklóban vagy egyéb, viszonylag nagyobb ízületekben. Másokban elhúzódó, idült fájdalom vagy merevség alakul ki a kar és a láb ízületeiben. A tünetek könnyen összetéveszthetők a reumatoid artritisz tüneteivel. A heveny rohamok általában kevésbé súlyosak, mint a köszvényben. A betegek egy részének nincsenek fájdalmai a rohamok között, másoknál egyáltalán nem jelentkezik fájdalom, annak ellenére, hogy jelentős kristálylerakódás mutatható ki.

Kórisme és kezelés

Az álköszvény könnyen összetéveszthető más betegségekkel, leginkább a köszvénnyel. A diagnózishoz injekciós tűvel folyadékmintát vesznek a gyulladt ízületből. Az ízületi folyadékban kalcium-pirofoszfát (nem pedig urát) kristályok mutathatók ki. Röntgenfelvétellel alátámasztható a diagnózis, mivel a kalcium-pirofoszfát kristályok, ellentétben az urát kristályokkal, nem engedik át a röntgensugarakat, és fehér lerakódásként láthatók a röntgenfelvételen.

A kezeléssel általában megszüntethetők az akut rohamok, és megakadályozhatók az újabbak, de nem lehet meggátolni az érintett ízületek károsodását. Leggyakrabban nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, például ibuprofent használnak a fájdalom és a gyulladás enyhítésére. Néha kolchicint adnak intravénásan a roham alatt a gyulladás és a fájdalom csökkentésére, és később naponta kis adagban szájon át szedheti a beteg a rohamok megelőzése céljából. Olykor a feleslegben lévő ízületi folyadékot leszívják, és mikrokristályos kortikoszteroid szuszpenziót injekcióznak az ízületbe a gyulladás csökkentésére. A kristályok eltávolítására azonban jelenleg nincs hatékony, hosszú távú gyógymód.

| álköszvény
2020-06-10 17:58:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop