Hirdetés
Hirdetés

Köszvény (artritisz urika)

A köszvény az ízületekben és a szervezet más helyein kicsapódott húgysavkristályok által okozott betegség. A húgysav a szervezet természetes (purinanyagcsere-) mellékterméke, amely ha nem ürül ki megfelelően a vizelettel, vagy túl sok képződik belőle, felgyülemlik a vérben, kristályok alakulnak, majd lerakódnak az ízületi porcban (artritiszt idéz elő), a bőr alatt (köszvényes csomó keletkezik), a vesében (vesekárosodás lép fel).

köszvény | Reumás mozgásszervi betegségek   SubRosa Kiadó | Genti, Gy.
A lakosság 0,3-0,5 százaléka szenved köszvényben.
Okok

Elsősorban középkorú férfiaknál jelentkező elsődleges forma a húgysavanyagcsere öröklött zavara, míg a másodlagos köszvény valamilyen betegséghez társul (vesebetegség, leukémia), vagy gyógyszerhatás következménye.

Tünetek

Rohamszerűen, jellemzően éjszaka vagy krónikus tünetek formájában jelentkezik. A köszvényes roham gyakran a láb öregujján kezdődik: vörössé, duzzadttá válik, és igen fájdalmas. A térd-, a boka-, a könyökízület is megduzzadhat első tünetként. Láz és rossz közérzet kísérheti. A roham kiváltásában a bőséges étkezés, a túlzott alkoholfogyasztás, baleset, gyógyszerek (vizelethajtók, antibiotikumok) szerepelnek. A rohamok és panaszmentes időszakok váltakoznak. A krónikus időszakban a gyulladásos tünetek háttérbe szorulnak, megjelennek a test különböző helyein (fülkagyló, Achilles-ín stb.) a borsónyi-diónyi kemény, fájdalmatlan köszvényes csomók (tophusok)

melyek károsítják az ízületi porcot is, az ízületek deformálódnak, s a későbbiekben artrózis alakul ki. A húgysav a vesében lerakódva vesekövet képez és károsítja a vesét. A húgysav anyagcsere zavara egy komplex anyagcserezavar (zsír és szénhidrát) része, így gyakori kísérője a cukorbetegség, a magas vérnyomás (hipertónia), az érelmeszesedés, a májkárosodás, a szívbetegség is.

Kórisme

A húgysavkristály, illetve a köszvényes csomó kimutatásán alapszik a diagnózis. Az ízületi károsodást röntgenfelvételekkel lehet igazolni.

Kezelése

Roham esetén ágynyugalom, jegelés, borogatás, Kolchicin tabletta. A folyamatos kezelés gyógyszerei a húgysavképződést gátló vagy a húgysavkiválasztást fokozó szerek. Napi 1,5-2 liter folyadék fogyasztása és a vizelet vegyhatásának beállítása elősegíti a húgysavkristályok kiürülését.

Megelőzés

Kerülni kell a húgysav forrását jelentő, purinban gazdag ételeket (vese, máj, csokoládé). A hús- és az alkoholfogyasztást csökkenteni kell. A túlsúlyos betegnek le kell fogynia.

Vesekárosodás esetében és vesekő megelőzésére ajánlott a bő folyadékfogyasztás (ha az orvosa nem tiltja) és a vizelet vegyhatásának beállítása (alkalizálás). A köszvényes beteg csak orvosi ellenőrzés mellett szedhet vízhajtót.

A jól bevált gyógyszereket a beteg mindig tartsa magánál, és a roham kezdetekor azonnal vegye be. A későbbi szövődmények megelőzése miatt fontos a normális vérnyomás és cukoranyagcsere.

| köszvény
2007-11-04 21:49:51
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop