Hirdetés
Hirdetés

Mit kell tudni a köszvényről

Régóta ismert, Magyarországon nem túl gyakori betegség a köszvény. Számos történelmi személyiség szenvedett ebben a betegségben, köztük Nagy Sándor és Leonardo da Vinci is. Régebben a jómódúak betegségének tartották, ami a bőséges táplálkozással magyarázható.

köszvény, húgysav, fájdalom, húgysav | InforMed Hírek14   InforMed | Strényer, F.

Ma már nem a „gazdagok betegsége”

A köszvény oka a húgysavkristályok lerakódása, főleg az ízületekben, de egyéb belső szervekben is. A kristályok odavonzzák a fehérvérsejteket, ezek bekebelezik a kristályokat és helyi gyulladásos reakció alakul ki. A húgysav a purin anyagcsere végterméke. A szervezetben nagyrészt a sejtmagokban lévő nukleinsavakból és a táplálékkal bejutó purinokból keletkezik. A húgysavnak ismert biológiai funkciója nincs.

A köszvényre hajlamosító húgysav-felszaporodást a túlzott mértékű termelődés vagy a vesén keresztüli csökkent kiválasztás okozhat. Az elsődleges köszvény veleszületett, öröklött, összetett anyagcserezavar, mely férfiakban gyakoribb. A szerzett köszvény okai lehetnek gyógyszerek (leggyakrabban vízhajtók), fokozott sejtszéteséssel járó állapotok (pikkelysömör, daganatos betegségek) és ólommérgezés.

A heveny köszvényes roham

A heveny köszvényes roham általában éjszaka, hirtelen, egy ízületben jelentkezik. A kezdet drámai. Az érintett ízület duzzadt, a bőr itt vörös, feszes, fényes, meleg. A spontán fájdalom is nagyfokú, de ezt a legkisebb mozdulat vagy akár csak a takaró érintése is a tűrhetetlenségig fokozhatja.

Típusos esetben a nagylábujj ízülete érintett (podagra), a kéz és a láb egyéb ízületein, bokában, térdben, csuklóban, könyökben ritkábban fordul elő. Több ízület együttes gyulladása sem gyakori. A váll- és a csípőízület pedig szinte soha nem betegszik meg. Az előbbiek oka az lehet, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű távolabbi ízületekben kedvezőbbek a feltételek a húgysav kicsapódására, kristályképződésére.

Kezelés nélkül is néhány nap alatt a gyulladásos tünetek általában lassan megszűnnek, a beteg panaszmentessé válik. Az ízület maradéktalanul gyógyulhat. Később azonban a rohamok fokozódó gyakorisággal térhetnek vissza.

Tartós húgysavemelkedés, ismétlődő heveny rohamok után idült köszvény kialakulásához vezethet. Erre több ízület (kéz, láb, boka, térd, csukló, könyök) együttes érintettsége mellett bőr alatti húgysavlerakódás (tophus képződés), vesekárosodás vagy vesekövesség jellemző.

Az ízületi porc elfajulása, az ízületek szerkezetének kóros átépülése visszafordíthatatlan elváltozásokat, mozgáskorlátozottságot, fájdalmat okoz. A húgysavcsomók (tophus) rendszerint az érintett ízületek felett alakulnak ki, de előfordulhatnak az inak felett, sőt, a fülkagylón is. Áttörve a bőrt, sűrű, pépes massza ürülhet ezekből.

Kezelés

Heveny roham esetén a cél a fájdalom és a gyulladás gyors megszüntetése. Erre még ma is a legalkalmasabb az őszi kikerics alkaloidája, a colchicin. Kiterjedten alkalmaznak még különböző reumatológiában használatos gyulladáscsökkentőket. De nagyon fontos ebben a szakaszban az ágynyugalom is.

Cél a rohamok megelőzése

Az ezután következő tünetmentes periódusban a cél a rohamok ismétlődésének megelőzése, a húgysav lerakódásának megakadályozása az ízületekben és az egyéb szövetekben. Ennek egyik módja a húgysavtermelést gátló vagy a vesén keresztüli húgysav-kiválasztódást elősegítő gyógyszerek tartós adása.

A nem gyógyszeres megelőzési lehetőségek a következők: fontos a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás kerülése, mert ez rohamot provokálhat. Az elhízott betegeknél a fogyás is húgysavcsökkentő hatású. Kerülni kell a vesén keresztüli húgysavkiválasztást gátló gyógyszerek, pl. vízhajtók, szalicilátok szedését.

Mai tudásunk szerint a köszvény kialakulásában kisebb szereppel bír a táplálékkal elfogyasztott húgysav. Ennek ellenére a magas purin tartalmú ételek korlátozása ajánlott. Ilyenek például a vese, máj, velő, szardínia, borjúhús, kávé, kakaó stb. Bővebb folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter) ajánlott, ez egyrészt fokozza a húgysavürítést, másrészt megelőzi a vesekövességet.

| köszvény, húgysav, fájdalom
2017-08-13 22:26:11
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop