Legutóbbi cikkek

A köszvény kezelése napjainkban

A köszvény, (latin neve arthritis urica) a kristály által kiváltott ízületi gyulladások közé tartozik.


Álköszvény

Az álköszvényt (kalcium-pirofoszfát-dihidrát kristályok lerakódása) fájdalmas ízületi gyulladás időszakos rohamai jellemzik. Az ízületi gyulladást a kalcium-pirofoszfát kristályok lerakódása okozza. Általában idősebb emberekben alakul ki, férfiakban és nőkben kb. egyforma arányban, és végül az érintett ízületek deformálódásához vezet.


A rák és a köszvény kezelésében is segíthet egy új eredmény

A vörösvérsejtek felszínén található egyik transzportfehérje új változatára bukkantak az MTA-TTK Enzimológiai Intézet és az Országos Reumatológia és Fizioterápiás Intézet kutatói, akiknek felfedezése a rák és a köszvény kezelésében is új eredményeket hozhat.


Mit kell tudni a köszvényről

Régóta ismert, Magyarországon nem túl gyakori betegség a köszvény. Számos történelmi személyiség szenvedett ebben a betegségben, köztük Nagy Sándor és Leonardo da Vinci is. Régebben a jómódúak betegségének tartották, ami a bőséges táplálkozással magyarázható.


A köszvény kiváltó okai

A köszvény az ízületi gyulladás különösen fájdalmas formája, gyakran fordul elő a láb- és kézujjakon. A súlyos köszvényes rohamok kivédhetők, ha tudjuk, mi váltja ki.


Húgysavcsökkentés?

Sokan valószínűleg elgondolkodnak, hogy mi lehet az a „húgysav”, hiszen ez a szó napjainkban kevésbé ismert.


A cseresznye csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát

A cseresznye fogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.


A köszvény okai, tünetei, kezelése

A köszvény az arthritis (ízületi elfajulás) egyik fajtája, amelyet az ízületekben lerakódó húgysav okoz. A húgysavháztartás felborulása miatt kialakult apró kristályok fájdalmas rohamokat okozhatnak. Igen gyakori betegség.


Köszvény (artritisz urika)

A köszvény az ízületekben és a szervezet más helyein kicsapódott húgysavkristályok által okozott betegség. A húgysav a szervezet természetes (purinanyagcsere-) mellékterméke, amely ha nem ürül ki megfelelően a vizelettel, vagy túl sok képződik belőle, felgyülemlik a vérben, kristályok alakulnak, majd lerakódnak az ízületi porcban (artritiszt idéz elő), a bőr alatt (köszvényes csomó keletkezik), a vesében (vesekárosodás lép fel).


Web Design & Development Prowebshop