Hirdetés

Hőguta

A hőguta hosszantartó, igen nagy meleg hatására kialakuló, életveszélyes állapot, amikor a beteg képtelen megfelelő mértékben verítékezni ahhoz, hogy testhőmérséklete csökkenjen. Ez az állapot a legtöbb esetben gyorsan alakul ki, és azonnali, erélyes kezelést igényel.

hőguta |

InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K

Kép: WMO

Ha valaki kiszáradás következtében nem képes eleget verítékezni ahhoz, hogy lehűtse a szervezetét, akkor a testhőmérséklete veszélyesen magasra emelkedhet, ez hőgutát okozhat. Bizonyos betegségek, pl. a szkleroderma és a cisztás fibrózis csökkentik a verítékezési képességet, így nagyobb a hőguta kialakulásának kockázata.

Tünetek és kórisme

A hőguta gyorsan kialakulhat, és nem minden esetben előzik meg figyelmeztető jelek - fejfájás, szédülés és fáradtság. A verítékezés általában - de nem mindig - csökken. A bőr forró, kipirult és általában száraz. A pulzusszám (a szívverések gyakorisága) gyorsan elérheti a percenkénti 160-180 ütést, szemben a normálisnak mondható percenkénti 60-100 összehúzódással. A légzésszám általában emelkedik, de a vérnyomás csak ritkán változik. A testhőmérsékletet a végbélben kell mérni, értéke gyorsan 40-41 °C-ig emelkedik, lángoló érzést keltve. A beteg zavarodottá válhat és gyorsan elveszítheti eszméletét vagy görcsrohamok alakulhatnak ki.

Ha nem kezdik azonnal kezelni, a hőguta tartós károsodásokat vagy halált is okozhat. A 41 °C-os hőmérséklet igen súlyos állapot, fél fokkal magasabb érték már gyakran halálhoz vezet. Gyorsan kialakulhatnak a belső szervek, pl. az agy maradandó károsodásai, ezek következtében gyakran meghal a beteg. A nagyon idős és a betegségtől legyengült szervezetű emberek - ideértve az alkoholistákat is - hajlamosak a legrosszabb kimenetelre. A hőguta általában a tünetek alapján felismerhető.

Kezelés

A hőguta sürgős ellátást, azonnali életmentő beavatkozást igénylő állapot. Ha a beteget nem lehet azonnal kórházba szállítani, akkor a várakozás ideje alatt hideg vízbe mártott ruhákba vagy ágyneműbe kell bugyolálni vagy akár jéggel is lehet hűteni. A kórházban a testhőmérséklet folyamatos figyelésével elkerülhető a túlhűtés. A görcsrohamok megfékezéséhez gyógyszereket kell adni intravénásan. Súlyos hőguta után néhány napig ágynyugalom javasolt. A testhőmérséklet néhány hétig szabálytalanul ingadozhat.

hőguta

2023-07-14 15:19:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop