Hőkimerülés

Hőkimerülés sokáig tartó magas külső hőmérséklet hatására alakul ki, amikor az izzadással járó folyadékvesztés miatt kifáradás, alacsony vérnyomás és néha ájulás következik be. Nagy meleg hatására a verítékezéssel túl sok folyadékot veszíthet a szervezet, különösen kemény fizikai munka vagy testmozgás közben. A folyadékvesztéssel együtt sókat (elektrolitokat) is veszít a szervezet, ami károsítja a keringést és az agyműködést. Ezeknek a folyamatoknak a végeredményeként hőkimerülés alakulhat ki. Bár a hőkimerülés súlyos állapotnak látszik, valójában ritkán az.

hőkimerülés | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Tünetek és kórisme

A fontosabb tünetek közé tartozik a fokozódó fáradtság, gyengeség, szorongás és az erős izzadás. Előfordul, hogy egyhelyben állva ájulás környékezi a beteget, mivel a vér a lábak - meleg miatt kitágult - ereiben halmozódik fel. A szívverés lelassul és erőtlenné válik, a bőr sápadt, hideg és nyirkos, a beteg zavarodottá válik. A folyadékvesztés következtében csökken a vér térfogata, esik a vérnyomás, ami a beteg hirtelen elgyengüléséhez, ájulásához vezethet. A tünetek alapján a hőkimerülés általában felismerhető.

Kezelés

A kezelés legfontosabb része az elvesztett folyadék és só pótlása. Általában elég, ha a beteg vízszintes helyzetben vagy a fejét a többi testrészénél mélyebben tartva fekszik, és közben hideg, enyhén sós italt kortyolgat. Néha vénán keresztül kell folyadékot juttatni a szervezetbe. A beteg állapota hűvös helyre kerülve javul. A folyadékpótlást követően gyakran gyors és teljes felépülés következik be. Ha a kezelés ellenére sem emelkedik a vérnyomás és a szívverés is lassú marad, akkor valamely egyéb betegségre kell gondolni.

| hőkimerülés
2009-02-16 09:26:20
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop