Hűlés, hőguta, kiszáradás

Tartós nyári kánikula veszélyes lehet az egészségeseknek és a betegeknek (elsősorban szív- és érrendszeri, magasvérnyomás- és pajzsmirigybetegek) is. A három fő ártalom, amit a hőség okozhat: a hőguta, a kiszáradás és a megfázás.

hőguta, hőség, folyadékpótlás, kiszáradás | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Hőguta során gátlódik a fizikai hőszabályozás. A felmelegedett test különféle okokból (nagy relatív páratartalom, zárt ruházat, sugárzó hőleadás korlátozottsága) nem tud hőt leadni, a vér felmelegszik, és garatszárazság, szikralátás, szapora pulzus, lihegő légzés, fülzúgás, szédülés, eszméletvesztés jelentkezhet.

Védekezés: a tűző nap kerülése (11-15 óra között), a test párolgásának, hűtésének segítése, szieszta hűvös, árnyékos helyen, laza, de a naptól védő világos ruházat, folyadékpótlás, állott vizes fürdő.

Kiszáradás (exsiccosis) akkor jön létre, ha a melegben az elpárologtatott folyadék és a kicsapódó sómennyiség nem pótlódik eléggé.

Az eredmény: kiszáradt nyálkahártyák, fáradtság, gyengeség, vérnyomásesés, szívritmuszavarok. Védekezni ellene bő - de nem jéghideg - folyadékbevitellel, az elveszett sók pótlásával (sós tea, kálium-, magnézium-pezsgőtabletta) kell.

Kedvelt formája a folyadékbevitelnek nyári kánikulában a sör, amely azonban 5 százalék körüli alkoholtartalma miatt a szomjúság oltására egy-két korsó elfogyasztásáig alkalmas; utána szomjunkat ásványvízzel oltsuk.

Megfázás jöhet létre, ha felhevült és izzadt testtel lépünk be a 40 Celsius-fokos napfényről a 20 Celsius-fokra temperált légkondicionált üzletekbe, és ott hosszabb időt töltünk el. A hideg levegő és a lehűlt vizes bőr reflexes mechanizmussal a légzőszervek nyálkahártyáinak vérbőségét okozza, ezáltal gyulladásos megbetegedésre hajlamosít.

Elkerülésére légkondicionált üzletbe lépés előtt a bőr szárazra törlését javasoljuk, ha hosszabb ideig tartózkodunk légkondicionált helyiségben, friss, tiszta felsőruházat-váltást (egy-két réteg) javasolunk.

Szív-érrendszeri és magasvérnyomásos betegeknél az erek elváltozásai, rugalmatlansága, a szívizom károsodása miatt a fenti ártalmak (főleg a szívritmuszavarok, hirtelen vérnyomásesés, szívroham) veszélye fokozott, ezért ezeknek a betegeknek az általános óvatosság mellett különösen indokolt szakorvosi vizsgálat és tanácsadás igénybevétele is.

A magukat egészségesnek gondolókat is óva intünk attól, hogy - a hőség elleni küzdelem vonzó formájaként - felhevült testtel ugorjanak a (hideg) vízbe. Reflexes szívmegállás léphet fel, ami azonnali halállal jár! Fegyelmezett, észszerű viselkedéssel ezek a felesleges tragédiák elkerülhetők.

| kiszáradás, hőguta, hőség, folyadékpótlás
2019-06-11 14:02:32
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop