Izomgörcs, meleg okozta

A meleg okozta görcsök nagy melegben végzett fizikai munka által kiváltott verítékezés következtében kialakult erőteljes izom-összehúzódások. A meleg okozta görcsök hátterében nagymértékű folyadékveszteség és - nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot tartalmazó - sók vesztése áll.

izomgörcs, meleg, folyadékvesztés | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Ennek oka a megerőltető munkavégzés miatti izzadás. A meleg okozta görcsök mindennaposak a fizikai dolgozók - a géptermi munkások, acélgyári dolgozók és a bányászok - között. A hegymászók és síelők többrétegű ruházata elrejtheti az erős verítékezést is.

A görcsök gyakran hirtelen alakulnak ki a kezekben, a lábszárakon vagy a lábfejekben; általában fájdalmasak és munkaképtelenné teszik az embert. Az izmok kemények, feszesek és nehezen ernyednek el.

A meleg okozta görcsök megelőzhetők és kezelhetők sós italok vagy ételek fogyasztásával. Ritkán vénán keresztül folyadék- és sópótlásra van szükség. A meleg okozta görcsök sótablettákkal többnyire megelőzhetők, de gyakran izgatják a gyomrot. Túl sok sót fogyasztva folyadékvisszatartás (ödéma) alakulhat ki.

| izomgörcs, meleg, folyadékvesztés
2009-02-19 10:45:19
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop