Legutóbbi cikkek

Hűlés, hőguta, kiszáradás

Tartós nyári kánikula veszélyes lehet az egészségeseknek és a betegeknek (elsősorban szív- és érrendszeri, magasvérnyomás- és pajzsmirigybetegek) is. A három fő ártalom, amit a hőség okozhat: a hőguta, a kiszáradás és a megfázás.


Kánikulában ne csak vizet kapjon a gyerek

Kánikulában az egyik legfontosabb dolog a folyadékpótlás, de figyelni kell arra, hogy a gyerek ne csak vizet vagy ásványvizet kapjon, mert ez nem elegendő az ásványi anyagok pótlására.


Hőguta

A hőguta hosszantartó, igen nagy meleg hatására kialakuló, életveszélyes állapot, amikor a beteg képtelen megfelelő mértékben verítékezni ahhoz, hogy testhőmérséklete csökkenjen. Ez az állapot a legtöbb esetben gyorsan alakul ki, és azonnali, erélyes kezelést igényel.


Hőkimerülés

Hőkimerülés sokáig tartó magas külső hőmérséklet hatására alakul ki, amikor az izzadással járó folyadékvesztés miatt kifáradás, alacsony vérnyomás és néha ájulás következik be. Nagy meleg hatására a verítékezéssel túl sok folyadékot veszíthet a szervezet, különösen kemény fizikai munka vagy testmozgás közben. A folyadékvesztéssel együtt sókat (elektrolitokat) is veszít a szervezet, ami károsítja a keringést és az agyműködést. Ezeknek a folyamatoknak a végeredményeként hőkimerülés alakulhat ki. Bár a hőkimerülés súlyos állapotnak látszik, valójában ritkán az.


Izomgörcs, meleg okozta

A meleg okozta görcsök nagy melegben végzett fizikai munka által kiváltott verítékezés következtében kialakult erőteljes izom-összehúzódások. A meleg okozta görcsök hátterében nagymértékű folyadékveszteség és - nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot tartalmazó - sók vesztése áll.


Web Design & Development Prowebshop