Főoldal » Betegségek » Sérülések és mozgásszervi betegségek » Csontritkulás (oszteoporózis) »

Az osteoporosis tünetei és diagnosztikája

A kor előrehaladtával a csontszerkezet folyamatos átépülése a csontbontás irányába tolódik el. Ez a folyamat egy bizonyos ponton oda vezet, hogy a csontgerendák elvékonyodnak, folytonosságuk helyenként megszakad, és már kis fizikai behatásra is csonttörések lépnek fel. Ezt az állapotot nevezzük csontritkulásnak vagy osteoporosisnak.


A mozgás: csont és izom

Mit kell és lehet tenni a csontritkulás és az izmok elsorvadásának megelőzésére? Az alábbiakból megtudhatják.


Egészséges csontok

A tej és az egyéb kalcium tartalmú ételek nagyon fontosak a csontok egészsége szempontjából, de egyes daganatok ellen is védelmet nyújtanak. A természetes kalciumforrások mellett léteznek mesterséges kalcium készítmények is.


A csontritkulás veszélyei

Az újbóli törések fokozott kockázatára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT), amely Tovább ne törj! szlogennel indított kampányt.


A kalcium pótlás nem ér semmit

Két új tanulmány szerint nincs bizonyítéka annak, hogy érdemes lenne kalciumot szedni a csonttörések megelőzésére


Osteoporosis-társaság: a csontritkulásos törések négyötödét nem kezelik megfelelően

Magyarországon csaknem egymillió embert érint a csontritkulás, de még a csonttörést elszenvedő betegek fele sincs tisztában az állapotával, a töréseket elszenvedők nyolcvan százaléka pedig nem kap megfelelő ellátást - mondta a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) főtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.


A férfiak csontritkulásának hét kockázati tényezője

Általános tévhit, hogy a csontritkulás csak az idősebb nők betegsége. A valóság ezzel szemben az, hogy az 50 feletti férfiakat nagyobb mértékben fenyegeti az osteoporosis miatti csonttörés, mint a prosztatarák.


A modern ember csontjai törékenyebbé váltak a földművelés kezdete óta

A modern ember elvesztette végtagjai csontsűrűségének 20 százalékát, mióta áttért a földművelésre és letelepedett körülbelül 12 ezer éve - állapították meg kutatók, akik leginkább a kevesebb mozgást igénylő életmóddal magyarázzák a csontritkulást.


Nem erősíti a csontokat a tej nagymennyiségű fogyasztása

Nem erősíti a csontokat a tej nagy mennyiségű fogyasztása - derítette ki egy nagy létszámú svéd kutatás.


Gyerekkorban előzhető meg az időskori csontritkulás

Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, ez valójában a gyermekkorból eredeztethető: a kalcium bevitele szempontjából az első 25 év a meghatározó, mert a csontállomány addigra fejlődik ki, utána már csak veszít ásványi anyag tartalmából. A kalcium beépülését a D-vitamin és a mozgás segíti elő – mondja Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.


Osteoporosis-társaság: a betegegyüttműködést kell növelni

Az elmúlt években csökkent a csontritkulásos (osteoporosis) törésen átesett betegek együttműködése, ezen mindenképpen változtatni kell - ...


A csontritkulásos betegek kilencede veszi igénybe a szükséges ellátást

Kilencszázezer csontritkulásos beteg van ma Magyarországon, ám közülük csak mintegy százezren veszik igénybe a szükséges ellátást, pedig ...


Új módszer a csontritkulás megállapítására a NASA kutatóitól

Új módszert javasolnak a csontritkulás megállapítására az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA kutatói, akik vizeletből mutatnák ki a ...


Új módszerrel mérik a csontritkulást

Lézersugár használatával pontosabban megállapítható a csontritkulás mértéke a finn tudományos akadémia kutatócsoportja szerint.


Csontritkulást okozott egereknél a kiegészítő E-vitamin

Összefüggést találtak japán kutatók az E-vitamin szedése és a csontritkulás között egérkísérletekben.


hirdetés