Az ösztrogének hatvan felett is védik a csontozatot

Egyes kutatók állítása szerint nem csupán azok a nők részesülnek a hormonkezelés csontvédő hatásaiból, akik a menopauza idején indítják el a kúrát, hanem azok is, akik hatvanéves koruk után kezdik el az ösztrogénpótló terápiát.

ösztrogének, hormonkészítmény, klimax, menopauza, csont, csontritkulás, oszteoporosis, oszteoporózis, hormon | The New York Times Health News Service   Medincorp

Az összesen 740, 60 és 98 év közötti nő bevonásával Kaliforniában végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy akik a klimax óta folyamatosan szedik a hormonkészítményeket, azoknak a legépebb a csontozatuk a csuklójukban, az alkarjukban, a csípőjükben és a gerincoszlopuk alsó részében.

Ám a csontsűrűség szintje azoknál is csak alig valamivel alacsonyabb, akik csupán hatvanéves koruk óta kapnak ösztrogénpótlást, állapította meg az a kutatócsoport, amelyet dr. Diane L. Schneider, a San Diego-i University of California orvostudományi tanszékének munkatársa vezet.

A kutatás eredményeit az Amerikai Orvostudományi Társaság folyóiratának csütörtöki számában jelentették meg.

A menopauza idején a nők testében az ösztrogén termelés hirtelen megszakad. A hormon utólagos adagolása segít a klimax tüneteinek, többek között a hőhullámoknak a megelőzésében. Emellett hosszútávon hatékony a szívbetegségek, valamint a csontritkulás, az osteoporosis kialakulásának megelőzésében is.

Ha az új eredményeket további kutatásoknak is sikerül alátámasztani, akkor az "ösztrogénterápiát magasabb korban is el lehetne kezdeni, amikor az oszteoporotikus csonttörések kezdődnének, így a kezelés költségei és hosszútávú rizikói is csökkenthetők," magyarázta dr. Schneider.

"Igen érdekes újdonsággal állunk szemben, amelynek legfontosabb eleme az, hogy kiderült: az ösztrogénpótló kezelés idősebb korban is hatásos lehet," mondta dr. William Andrews, a norfolki Eastern Virginia Orvostudományi Egyetem nyugalmazott szülész-nőgyógyász professzora, aki egy időben az amerikai szülész-nőgyógyász kamara elnöki tisztét is betöltötte.

Bár a tanulmány azt mutatja, hogy a csontozat állapotának megóvása érdekében elegendő az ösztrogénkezelést 60 éves kor felett elkezdeni, a korai hormonterápiának más előnyei vannak, mint például a szívbetegségek megelőzése, mondta.

A vizsgált csoportban a nők több mint kétharmada kapott már életének valamely szakaszában ösztrogénkészítményt, a fennmaradó harmad pedig rendszeres felhasználónak tekinthető.

Dr. Schneider arról is tájékoztatott, hogy azoknak, akik a klimax óta folyamatosan szednek ösztrogént, átlagban 20 százalékkal magasabb a csontjaik ásványsűrűsége (BMD) a csuklójukban, 12 százalékkal nagyobb az alkarban, a csípőcsontok BMD-értéke 8 százalékkal magasabb, míg az alsó csigolyáknál ez az érték 13 százalék - azokhoz viszonyítva, akik sohasem kaptak ösztrogént.

A tanulmányból pedig kiderült, hogy a csupán hatvan év felett kezelt nőknél a csukló BMD-értéke 19 százalékkal magasabb, az alkaré 10-zel, a csípőcsonté 7-tel, míg a csigolyáké szintén 10-zel - természetesen az ösztrogénnel nem kezelt nőkhöz viszonyítva.

"Úgy tűnik, hogy ha hatvan felett kezdjük el az ösztrogénpótlást, akkor ugyanúgy meg tudjuk őrizni a csontok sűrűségét, mint a korai kezeléseknél", összegezte az eredményeket dr. Schneider.

A vizsgálatból az is kiderül, hogy nem sok, vagy semmi különbség nincs azon nők között, akik régen szedtek ugyan ösztrogén, de abbahagyták, illetve azok között, akik sohasem kaptak hormonkészítményeket.

Az amerikai reumatológusok kamarájának adatai szerint az Egyesült Államokban mintegy 25 millió embernek van csontritkulása, és az osteoporosis a legfőbb kiváltó oka a csonttöréseknek a klimaxon túli nők esetében.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| ösztrogének, hormonkészítmény, klimax, menopauza, csont, csontritkulás, oszteoporosis, oszteoporózis, hormon
2002-07-31 18:22:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop