Hirdetés

A csontritkulás tünetei

Osteoporosis - csontritkulás, egy olyan anyagcsere-csontbetegség, mely során a csontszövet mennyisége megfogy, de a megmaradó csontszövet - a szokványos módszerekkel vizsgálva - normális.

csontritkulás, csontszövet, osteoporosis, reumatológus |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kiss, M.

Nem egy-egy tünet, hanem inkább tünetegyüttes jellemzi ezt a betegséget. "Csendes járványt okozó kórképnek" is nevezik, mert évekig, akár évtizedekig is tünetmentes maradhat. Bizonyos alkati tényezőknél - sovány, alacsony termet, vékony, átlátszó bőr stb. - gyakoribb, illetve bizonyos rizikótényezők súlyosbíthatják (dohányzás, alkoholizmus, rossz táplálkozás, mozgásszegény életmód stb.)

A fájdalom, amely az orvoshoz vezeti a beteget, leginkább háti és deréktáji. Felkelés, illetve kis pihenés után jelentkezik, mely "bejáródás" után enyhülhet, lefekvéskor megszűnik. Lassan, fokozatosan is kialakulhat, de hirtelen is felléphet a fájdalom, ilyenkor friss csonttörésre kell gondolni. Gyakran társul ehhez izomfájdalom, mely fizioterápiával oldható. Jellemző lehet még a rossz általános közérzet, gyengeség, fáradékonyság, a fizikai erőnlét csökkenése.

A csontritkulás tünetei elsősorban a csontszövet megfogyása során kialakult mikroszkópos és makroszkópos törésekre vezethetők vissza, illetve ezek következményeire (steril mechanikus eredetű gyulladások, kóros izomfeszülés, kisugárzó fájdalom).

A három legtípusosabb osteoporotikus csonttörés: a csukló-, csigolya- és csípőtáji törés. Jellemzője, hogy minimális trauma, esés, illetve csigolya-összeroppanásnál cipelés vagy rázkódás már kiválthatja. Csontritkulásban szenvedő nőknél a menopauza táján a csuklótörés, később a csigolyatörés, majd 65 év körül a csípőtáji törés gyakoribb. Férfiaknál eleve a csontritkulás és így a csonttörés is csak 65 év körül jelentkezik. A csípőtáji törés - mivel az életet veszélyezteti - kiemelten fontos.

Az időskorúak többletcsonttörésének oka lehet azonban az osteoporosison kívül a növekvő esendőség: látásromlás, altatók, nyugtatók s egyéb gyógyszerek szedésének hatása. Csökken a testmagasság a porotikus csigolyák ellapulása miatt, a beteg bőre is "bővé" válik, és felülről lefelé haladó bőrredők alakulnak ki. Ha a fenti ok miatt a csigolyák hátsó nyúlványa is összér, ez fájdalmat okoz, mely előrehajláskor csökken, a kiegyenesedés és a hátrahajlás fokozza - ez a Baastrup-szindróma. A csigolyák összeroppanásának különböző formáit - ékcsigolya, halcsigolya - követi a gerinc deformációja, elhajlása: általában fokozódik a háti görbület, előredomborodó mellkas és has látható. Lecsökken a mellkas és csípőcsont közötti távolság, így a bordaív a medence felső szélével közvetlenül érintkezik, dörzsölődik. Ez kínzó fájdalmat okozhat.

A fenti tünetek mellett a labor, röntgen és a csont ásványianyag-tartalma (Dexa) leleteinek együttes értékelése támaszthatja alá a feltételezett diagnózist.

csontritkulás, csontszövet, osteoporosis, reumatológus

2002-07-18 14:59:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop