Hirdetés

A kalcium pótlás nem ér semmit

Két új tanulmány szerint nincs bizonyítéka annak, hogy érdemes lenne kalciumot szedni a csonttörések megelőzésére

csontritkulás, oszteoporózis, kalcium, csonttörés |

InforMed Hírek13   InforMed | Glanz, J.


A The British Medical Journal című orvosi folyóiratban közölt két új tanulmány újabb adatokkal járul hozzá a fokozódó kételyekhez azt illetően, hogy idősebb korban érdemes-e táplálékkiegészítő formájában kalciumot szedni a csontritkulás, illetve a törések megelőzése céljából. Idősebb korban napi 1000-1200 mg szedése ajánlott. Két tanulmány azonban, melyet ugyanaz az Új-Zélandi kutatócsoport közölt, kevés bizonyítékot talált az ajánlások alátámasztására.

A kisebb mellékhatások kockázata nagyobb, mint az összes csonttörés számának csökkentése. A mellékhatások a székrekedéstől a súlyosabb panaszokig, pl. szív-és keringési zavarok terjednek. Az eredmények összessége azt sugallja, hogy az orvosoknak, szervezeteknek és a döntéshozóknak nem lenne szabad a kalciumbevitelt, sem táplálékkiegészítő, sem természetes formában javasolni, írják a szerzők.

Az egyik tanulmányban a kutatók 30 év feletti férfiaknál és nőknél végzett randomizált kontrollált vizsgálatokat tekintettek át, azt vizsgálva, hogy a kalcium bevitel hogyan befolyásolja a csontsűrűséget. Megállapították, hogy 5 év alatt a csontsűrűség 1-2%-kal emelkedett, de a szerzők szerint nem valószínű, hogy ez a törések számának jelentős csökkenését idézné elő. A menopauza utáni nőknél 1% a csontveszteség csökkenése évente. A kalcium bevitel növelése a táplálékból vagy kalcium pótló termékekből olyan csekély csontsűrűség emelkedést okoz, mely klinikailag nem jelentősen csökkenti a csonttörés kockázatát, zárják cikküket a szerzők.

A másik tanulmányban a kutatók átnézték azokat a vizsgálatokat, melyek a kalcium bevitel és a törési kockázat csökkenése közötti összefüggéssel foglalkoztak. A tanulmányok változó minőségűek voltak, és a kutatók nem találtak bizonyítékot az összefüggés alátámasztására. Csak egy olyan vizsgálatot találtak, melyre egyébként gyakran szoktak hivatkozni. Ebben a fokozott kalciumbevitel és az alsó végtagi törések gyakorisága között találtak összefüggést. A vizsgálat azonban 1993-ben készült, egy olyan populáció körében, amelyben jelentős volt a D-vitamin hiány (a D vitamint is gyakran ajánlják törés megelőzésre).

Az új eredmények egybevágnak az USA megelőző szolgálat munkacsoportjának 2013-ban kiadott irányelveivel. A munkacsoport áttekintette a D-vitamin és a kalcium bevitel alkalmazását a törések megelőzésében. A végső következtetés az volt, hogy a meglévő bizonyítékok alapján a menopauza utáni korban lévő nők számára nem ajánlják a napi pótlást.

Az Uppsala-I Egyetem professzora a kísérő szerkesztőségi cikkben felvetette, hogy zavarba ejtő a bizonyítékok hiánya. Azt írta, hogy nagyon valószínű, hogy a táplálékkiegészítő gyártóknak szerepük van a kalcium pótlás propagálásában. A gyártóknak mély a zsebük, a kutatók pedig gyakran a pénzt követik, tudományos tekintélyükkel alátámasztva, a betegek és a köz érdekei helyett,

csontritkulás, oszteoporózis, kalcium, csonttörés

2015-10-07 14:29:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop