A tea erősíti a csontokat

Ausztrál kutatók szerint a tea erősíti a nők combnyakát, fogyasztásával tehát csökken a csontritkulás eredetű törések kockázata.

csontritkulás, Tea, flavonoid | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az 5 éven át tartó, és a teának a csontsűrűségre gyakorolt hatását elemző vizsgálatban 1500 női önkéntes vett részt, életkoruk 70-85 év volt.

A résztvevők combnyakának ásványianyag-sűrűségét a vizsgálat első és ötödik évében mérték. A vizsgálat lezárásakor a teát fogyasztó nőknél 2,8 százalékkal növekedett a csípőtájék csontsűrűsége azokhoz képest, akik nem fogyasztottak teát. A teázók csontsűrűségük 1,6, míg a teát nem fogyasztók 4 százalékát veszítették el.

A nők átlagosan több mint háromnegyede ivott naponta három alkalommal teát. Az elfogyasztott mennyiség és a csontsűrűség növekedése között nem volt egyértelmű összefüggés.

A kutatók szerint a teában található antioxidáns flavonoidok okozhatják az előnyös hatást.

– A flavonoidokról sejtvonalak vizsgálata során kiderült, hogy stimulálják a csontképződést – mondja Amanda Devine, a kutatás vezetője. Ezen kívül a teában található fitoösztrogének elsősorban az idősebb nőknél váltanak ki kedvező hatást, akiknél a saját ösztrogén szint alacsony.

A tejes teában található kalcium szintén fontos az egészséges csontokhoz.

HealthDay
| csontritkulás, tea, flavonoid
2007-10-11 19:02:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop