Az osteoporosis megelőzése

Tudjuk, hogy a csontritkulás az elmúlt évtizedek során világszerte népbetegséggé vált, a szakértők szerint leküzdése a XXI. század legfontosabb egészségügyi feladatai közé tartozik majd.

kálcium, védőnő, D-vitamin, rendszeres, testmozgás, osteoporosis, csontritkulás | Gyógy-ír   Kisalföld | Bánki, J.
Mit tehet a védőnő?

A védőnő a betegségmegelőző tevékenységben segíthet. Munkájának fontos része, hogy a külső tényezők csonttömegnövelő hatásának maximális kihasználására és az osteoporosis rizikófaktorainak elkerülésére nevelje az ifjúságot: a kávé, dohányzás, alkoholfogyasztás mellőzésére, hiányos étrend kiegészítésére.

Szorgalmaznunk kell a rendszeres testmozgást, ugyanis az aktív izommozgás a csontképzést előnyösen befolyásolja. Másrészt fel kell hívunk a figyelmet arra, hogy a sokoldalú, vegyes táplálkozás elegendő mennyiségben fedezi a szervezet számára átlagosan szükséges D-vitamint és kalciummennyiséget, de a káros mértékben fogyasztott élvezeti szerek gátolják hasznosulásukat a szervezetben.

A kávéban és egyes szénsavas üdítőkben lévő koffein a kalcium felszívódásának egyik ellensége

A nikotin is veszélyes, mert az erős dohányosok nemcsak C-, de D-vitamin-hiányban is szenvednek, valamint a nikotinban lévő bizonyos anyagokról kiderült, hogy megkötik a kalciumot.

Az alkohol túlzott fogyasztása is elősegíti a csontritkulást, mivel az direkt toxikus (mérgező) hatással van a csontépítő sejtekre. A csontanyagcsere egyensúlyának biztosításához felnőttkorban 1000 mg kalcium, fele mennyiségben foszfor és D-vitamin szükséges. Bizonyos életkorokban azonban ez nem elegendő (pl. a terhesség, szoptatás időszakában, serdülőkorban és a hormonhiányos klimaxban).

A csecsemő egészsége az anya egészségével kezdődik

A csecsemők, gyermekek egészsége a mamák egészségével kezdődik, így nem lényegtelen, hogy a leendő édesanya milyen tápláltsági állapotban van a fogantatást megelőzően. Elsősorban a fiatalkorú anyákra gondolok, akik még maguk is fejlődnek, valamint a 35 év felett gyermeket vállaló nőkre, akiknél szintén több ásványi anyagra és vitaminra van szükség. Különösen óvnunk kell a terhesség és a szoptatás alatt a kismamákat és rajtuk keresztül a jövő nemzedékének egészségét is a megfelelő kalciumbevitellel, ami 1200 mg/nap (0,5 liter tej, 6-10 dkg sajt, 10 dkg túró a napi kalciumigény felét fedezi, a másik fele pótolható hallal, gyümölcs- és főzelékféleségekkel, növényi magvakkal).

A megfelelő mennyiségű kalciumbevitelről gyermekkorban is gondoskodni kell.

A kalcium beépülésére D-vitaminra van szükség, ami egyrészt az állati és növényi eredetű zsírokban, halban, olajos magvakban található meg, másrészt jelentős D-vitamin-forrás, ami a szervezetben képződik a napfény hatására, így fontos a gyermeket váró és a szoptató anyák rendszeres testmozgása, mérsékelt napozása. Születés után a legtöbb csont még nem alakult ki végleges formájában. Szerkezete biztosítja a növekedést, formálódását és fokozatosan épül át kemény csonttá.

Csecsemők és kisgyermekek gondos, igényes táplálásával, mozgásterük biztosításával, rendszeres levegőztetéssel és félárnyékban történő napoztatással a csontépítést elősegíthetjük. Kiemelem a szoptatás fontosságát, mert az anyatej az egyetlen olyan táplálék, ami a csecsemő 6 hónapos koráig minden tápanyagigényét kielégíti és ez alapozza meg a későbbi egészséges csont fejlődését is.

Amerikai felmérések szerint a legveszélyeztettebb korcsoportot a serdülő lányok képezik (11-18 év). Napi 700-900 mg kalciumot visznek be 1200 mg helyett. Ezzel nem alakulhat ki a megfelelő mennyiségű csonttömeg és az életkor előrehaladtával gyorsabb lesz a csontvesztés üteme. A kalcium bevitele mellett fontos a gyermekorvos által ajánlott mennyiségben a D-vitamin bevitele.

A mi éghajlati viszonyaink között az intenzív fejlődésben lévő csecsemőknek egyéves korukig naponta, nagyobb gyermekeknek és serdülőkorban a napfényszegény téli hónapokban javasolt a D-vitamin adagolása. Mivel a rendszeres testmozgás, az aktív izomműködés pozitívan hat a csonttömeg kialakulására, fontos a rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű testedzés, mozgás szorgalmazása. Csecsemőkorban a kúszás, mászás nagy jelentőségű, az óvodás és iskolás gyermekeknél fontos a testnevelési óra megkedveltetése, hogy a mozgás, a sport örömteli dolog legyen. A testnevelő tanár pozitív személyisége sokat segíthet ebben.

A szabadidő eltöltéséhez a sok ülő-, számítógépes játékok, tévénézés helyett biztassuk a gyermekeket a szabadban való minél több mozgásra. Jó lenne, ha ez életformájukká válna, mivel felnőttkorban is végzett rendszeres testmozgás, sport késlelteti a csontállomány pusztulását. A futás, ugrókötelezés, lovaglás, kocogás, tánc, lépcsőzés típusú mozgásformák előnyösek a csontépítésre. Rohanó világunkban is szükséges, hogy a családi együttléteket használják ki közös kirándulásokra, túrázásra, sportolásra és kerékpározásra. Az egyoldalú mozgás, túlzott terhelés, nehéz iskolatáska, vagy egészségtelen formájú és méretű bútorok miatt a helytelen izomhasználat következtében kialakult rossz testtartás, a kóros funkciók rögzülése viszont maradandó rendellenességeket, idő előtti csontelfajulásokat okozhat.

Összegezve:

felmérések szerint a csúcscsonttömeg egyének közötti plusz-mínusz 30 százalékos eltéréséért a külső tényezők felelősek. Mi, védőnők nap mint nap következetes prevenciós munkánkkal hozzájárulhatunk a statisztikai adatokból ismert pozitív értékek megközelítéséhez, remélve, hogy a következő évezredben felnövekvő nemzedék egészségi állapota és közérzete jobb lesz.

| kalcium, védőnő, D-vitamin, rendszeres, testmozgás, osteoporosis, csontritkulás
2002-07-29 11:52:55
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop