Csontritkulás, gyógyszer, törések

Felmerült a kétely a csontritkulás elleni gyógyszerek hosszú távú használatával kapcsolatban, ritkán előfordulhat, hogy a gyógyszer meggyengíti a csontokat. A gyanú alapja az a néhány esetismertetés, amely kisebb erőbehatásra bekövetkezett patológiás combcsonttörésről számol be öt éven túli bisfoszfonát szedés esetén, mely több népszerű, csontritkulás esetén ajánlott gyógyszer hatóanyaga.

csontritkulás, patológiás törés, bisfoszfonát | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A betegek arról számoltak be, hogy hetekig-hónapokig tartó megmagyarázhatatlan fájdalom után járás vagy állás közben tört el a combcsontjuk, és nem autóbaleset vagy más trauma hatására.

Dr. Dean G. Lorich, New York-i traumatológus és munkatársai a The Journal of Orthopaedic Trauma című szakfolyóiratban tették közzé tanulmányukat, amelyben 20 beteg esete szerepel. Közülük 19-en átlagosan 6,9 évig szedtek bisfoszfonát készítményt.

Egy szingapúri jelentés 13 kis trauma utáni csonttörésről számol be, a nők közül kilencen bisfoszfonátot szedtek.

Az orvosok hangsúlyozzák, hogy ritka jelenségről van szó egy olyan gyógyszercsoport esetében, amelynek célja éppen a törések megelőzése, és amely a súlyos csontritkulásban szenvedő nők 95 százaléka számára életmentőnek bizonyult.

A csontok állandó változásban vannak, a régi csont mikroszkopikus méretű részecskéi leépülnek, és új csont épül fel. A nők 30 éves kora után a leépülés üteme nagyobb, mint az új csont kialakulása, és a menopauza után a csontok egészen elvékonyodhatnak, törékenyekké válhatnak. Ezt a folyamatot lassítják le az említett készítmények.

Egyes kutatók szerint azonban a normális kopás és igénybevétel során kialakult mikroszkopikus repedések nem tudnak regenerálódni, ha a gyógyszer elnyomja a csont újraépítési folyamatát.

A gyógyszer placebo-kontrollált vizsgálatainál nem merült fel ez a probléma. A vizsgálatok azonban csupán 3-5 éven át tartottak, bár a gyógyszert szedőket ennél hosszabb ideig is követték. A szerzők azt várják, hogy mások is közzéteszik hasonló tapasztalatait a cikk hatására.

Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a gyógyszer öt éven túli szedése előnyökkel járna, ezért a szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy a gyógyszert felíró orvos kövesse figyelemmel a betegek csontanyagcseréjét, a beteg pedig tartson szünetet a csontritkulás elleni gyógyszerek szedése során.

Más vizsgálatok szerint azonban a bisfoszfonátnak a csigolyákon és más csontokon a törésmegelőző, illetve a csontanyagcserére gyakorolt hatása 5 éven túl is kedvező. (szerk)

| csontritkulás, patológiás törés, bisfoszfonát
2009-07-09 23:10:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop