Hirdetés

Csontritkulásra hajlamosító tényezők

A csonttömeget, annak minőségét, valamint a csontszövet anyagcseréjét körülbelül 60-70 százalékban genetikai faktorok határozzák meg. Különösen az elmúlt öt évben került az érdeklődés középpontjába ezek kutatása. Jelenleg már több olyan gén ismeretes, amelyek kisebb-nagyobb mértékben meghatározzák a csontanyagcserét.

változókori, nők, hormonpótlás, menopauza, csontritkulás, osteoporosis, hajlamosító, tényezők |

Gyógy-ír   Kisalföld | Pálmai, E.

Öröklődési tényezők Életkor, hormonális tényezők

Életünk során a csontszövet folyamatos épülés-lebomlás állapotban van. Az élet harmadik évtizedéig nő a képződő csont mennyisége, azaz a csontképzés üteme meghaladja a csontbontás ütemét. Nőknél 50 éves kor körül (ez az időszak az úgynevezett változókor vagy menopauza) jelentős hormonális változás történik a szervezetben. Az egyik női hormon, az ösztrogén mennyisége jelentősen csökken, ennek hiányában pedig felgyorsul a csontfogyás üteme. Férfiaknál a nemi hormonok csökkenése lassabban megy végbe. Az ötven-hetven éves korosztályban a csontritkulásban szenvedő nők-férfiak aránya: 3:1, 70 év felett ez az arány 2:1.

Faji és alkati tényezők

A fehér bőrűek között a csontritkulás-betegség gyakoribb. Kis termetű, sovány alkatú egyének hajlamosabbak a csontritkulásra, hiszen ők már fiatalabb korban is kisebb csonttömeggel rendelkeznek.

Táplálkozási tényezők

Kalciumszegény étrend, D-vitamin-hiány, nem megfelelő fehérjebevitel (csökkent vagy túl magas), tartós foszforfelesleg (például foszfáttartalmú üdítőitalok túlzott fogyasztása következtében). A kalciumbevitel a csúcscsonttömeg kialakulása idején meghatározó, de a már kialakult csontritkulás-betegségben önmagában nem elegendő!

Életmódi tényezők

Dohányzás, túlzott kávé- vagy alkoholfogyasztás, továbbá a kellő mozgás hiánya egész életen át. Igaz az a régi tapasztalat, hogy: a mozgás sok gyógyszert pótol, de semmilyen gyógyszer nem pótolja a mozgást.

Betegségek és gyógyszerek

Veleszületett öröklődő betegségek, amelyek elsősorban a csontokat érintik. Veleszületett öröklődő és szerzett hormonális betegségek (például a nemi mirigyek vagy egyéb belső elválasztású mirigyek funkciózavara: pajzsmirigy-, mellékpajzsmirigy-betegségek, stb.) Krónikus májbetegség, krónikus vesebetegség, daganatos betegségek. Műtétek (nőgyógyászati műtétek, gyomor-bél műtétek). A gyógyszerekközül pedig például mellékvesekéreg-hormonok, úgynevezett kortikoszteroidok tartós szedése.

változókori, nők, hormonpótlás, menopauza, csontritkulás, osteoporosis, hajlamosító, tényezők

2002-07-29 11:52:31

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop