Mindenki tehet valamit a csontritkulás ellen - 1. rész

Maga az osteoporosis (oszteoporózis) szó porózus csontot jelent. Csontjaink 30 éves korunkban érik el maximális erősségüket, majd az évek múlásával fokozatosan veszítenek sűrűségükből.

csontritkulás, oszteoporózis, csonttörés | InforMed Hírek11   InforMed | Hulló, D.

Néhány fontos tény a csontritkulásról

Az ötven éves kor felettiek felében előbb vagy utóbb már kis ütés hatására bekövetkezik olyan csonttörés, amelynek a hátterében csontritkulás igazolódik (pl. csukló-, csípő- vagy medencetörés). Ezek az események különösen a téli időszakban szaporodnak meg. A betegségnek semmilyen érezhető tünete nincs addig, amíg a csont el nem törik. A leggyakoribb töréstípus a csigolyák magasságának csökkenésével járó kompressziós törés, amely hirtelen kezdődő derékfájást okoz.

A csontritkulással foglalkozó legtekintélyesebb orvosok csoportja 2013. októberben tette közzé azokat az eredményeket az IOF (International Osteoporosis Foundation) honlapján, amelyekből kiderül, hogy Európában évente 3,5 millió csonttörés következik be csontritkulás miatt. 2010-ben összesen 43 000 ember halt meg a csonttörés következtében, közülük minden második beteg combnyaktörés miatt került ágyba.

Becslések szerint ma Magyarországon a lakosság egytizede, közel 900 ezer ember szenved csontritkulásban. Évente 5-6 ezren halnak meg a csonttörések szövődményeiben.

Tévedés azt gondolni, hogy csak az idős nők betegségéről van szó. A csonttömeg csökkenése mindkét nemben bekövetkezik. Vannak betegségek, amelyek fokozzák ezt a hajlamot. A vékony testalkatúakban, a dohányzókban, az alkoholistákban, az anorexiásokban, a bulimiásokban, az 1-es típusú cukorbetegségben, gyulladásos bélbetegségben vagy rheumatoid arthritisben szenvedőkben a csontvesztés folyamata még gyorsabban zajlik. Fontos szerepet játszanak még az öröklött tényezők is.

Odafigyeléssel, helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, időben elvégzett szűrővizsgálatokkal magunk is tehetünk a csontritkulás ellen. Sokan 60 éves korukig egyáltalán nem is gondolnak a csontritkulásra, pedig az alacsony kalcium tartalmú étrend, a mozgásszegény, egészségtelen életmód évtizedeken keresztül rontja csontjaik állapotát. Ezt az időveszteséget nehéz bepótolni.

A csontsűrűség mérése

A DEXA vizsgálat kis dózis röntgen kibocsátásával zajlik, fájdalommentes, kb. 15 percet vesz igénybe. A mérés során a beteg egy ágyon fekszik, ez idő alatt a csípő csontján és derékcsigolyáin méri a csontok ásványi anyag tartalmát (BMD).

Kinek javasolják az orvosok a DEXA vizsgálatot?
  • Aki elmúlt 50 éves, és volt már csonttörése
  • Minden nőnek, aki betöltötte a 65 évet, és minden férfinek, aki elmúlt 70 éves
  • Akinél már elkezdődött a menopauza és más kockázati tényezők is fennállnak
  • Minden férfinek, aki már 50 és 69 év között áll és más kockázati tényezőkkel is rendelkezik.
Mit jelentenek az eredmények?

A T-score megállapításakor a vizsgált páciens eredményét hasonlítják össze fiatal, egészséges emberek eredményével. 1,0, vagy ennél magasabb érték normális csontsűrűségre utal. -1 és -2,5 közötti érték csökkent csontsűrűséget jelent, de ez még nem csontritkulás. -2,5 vagy ennél kisebb érték már osteoporosist jelent. Ahogy a csont ásványi anyag tartalma csökken, a T-score érték is egyre alacsonyabbá válik.

Gyógyszeres kezelés

Akinél csontritkulást állapítanak meg az orvosok, gyógyszeres kezelés válik szükségessé.

Ez leggyakrabban biszfoszfonát típusú tablettát jelent. Kifejlesztettek vénás injekció vagy infúzió formájában beadható biszfoszfonátokat is azok számára, akik gyomorpanaszokkal küzdenek. A biszfoszfonát kezelés évekig tart, nők és férfiak egyaránt kaphatják.

A hormonterápia az utóbbi években a többi terület lendületes fejlődése miatt kissé háttérbe szorult, de bizonyos esetekben, szoros szakorvosi felügyelet mellett továbbra is szerepel a palettán. Továbbra is felírhatóak a női hormon tabletták, természetesen a kezelés során még nagyobb odafigyeléssel kell járni rákszűrésekre. A pajzsmirigy csontépítő hormonjának, a parathormonnak a pótlása is lehetséges egy, a beteg által otthon is önállóan adagolható injekciós készítmény segítségével.

A stroncium-ranelát nevű vegyület szedése is javítja a betegek csontsűrűségét. A gyógyszer vízben oldódó por formában kapható. Ezt általában azoknak a betegeknek írják fel, akiknél a biszfoszfonát kezelésnek mellékhatását észlelték, vagy nem volt hatékony.

Újdonságnak számít az ún. biológiai terápia. A denosumab egy monoklonális ellenanyag, egy szintetikus vegyület, amely a sejtek közötti kommunikáció szintjén hat, ezáltal csontépítő tulajdonsággal rendelkezik. Ezt injekció formájában kapják a betegek. 2010 nyarán engedélyezték az Amerikai Egyesült Államokban, majd novembertől Európában is elérhetővé vált. Már hazánkban is támogatja az egészségbiztosító, de még így is magas ára van a többi kezeléshez viszonyítva.

A gyógyszeres terápia mellé indokolt a kalcium és D vitamin egyidejű pótlása. Ezek szedése bizonyítottan hozzájárul a csontsűrűség növekedéséhez.

Vitaminok, ásványi anyagok, életmód

Cikkünk következő részében a vitaminok és ásványi anyagok szerepéről és forrásáról, valamint a megfelelő életmódbeli szokások jelentőségéről írunk.

Forrás: www.iofbonehealth.com, webmd.com

| csontritkulás, oszteoporózis, csonttörés
2013-11-08 05:36:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop