Nem csökkenti a törések kockázatát a kalcium és a D-vitamin

Egy brit tanulmány szerint a kalcium és a D-vitamin idősebb, városban lakó, törés szempontjából magas rizikócsoportban levő nőknél, úgy tűnik, nem csökkenti a csonttörések kockázatát

kálcium, D-vitamin, osteoporosis, csonttörés | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Bár a középső életszakaszban és az időskorban gyakran előforduló csontritkulás megelőzésére általában előírják ezeket, ez a közlemény már a második, amely kimutatja, hogy ezek a táplálék-kiegészítők nem sok előnnyel járnak. A The Lancet-ben megjelent tanulmány hasonló következtetésre jutott. A kutatás vezetője, dr. David J. Torgerson és munkatársai 3314, 70 éves vagy annál idősebb nőt vont be a kísérletbe, a nőknél a törésnek legalább egy rizikófaktora jelen volt. Ilyenek az 58 kg-nál alacsonyabb testsúly, korábbi törések, családi előfordulás, dohányzás és általánosan rossz fizikai állapot.

1321 nőnek véletlenszerű kiválasztás után 1000 mg kalciumot plusz 800 IU D-vitamint adtak, valamint egy tájékoztató füzetet, míg 1993-an csak a füzetet kapták.

Átlagosan 25 hónapos követési időszak után a vizsgált csoportban összesen 149 törés fordult elő, a két csoport között azonban nem volt szignifikáns különbség. Ugyanez volt az eredmény akkor is, ha külön vizsgálták a csípőtáji- és a csuklótöréseket. Nem találtak különbséget a két csoport között az esések számát, és az életminőséget tekintve sem.

Reuters Health
| kalcium, D-vitamin, osteoporosis, csonttörés
2005-06-08 16:37:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop